Vezi VIDEO
O tabara de creatie pentru artistii plastici maramureseni si nu numai si-a deschis portile in cursul dupa-amiezii de ieri, 1 septembrie, in orasul Baia Sprie. Aflata la prima editie, Tabara Internationala de Pictura „Limpedea – Baia Sprie” isi propune sa reinvie traditia picturii baispriene prin intermediul artistilor contemporani, care vor incerca, timp de o saptamana, sa redea pe panza diferite peisaje din orasul Baia Sprie si din imprejurimi.
Ideea unei tabere de pictura la Baia Sprie a fost initiata in urma cu mai multi ani de cativa baisprieni care isi doreau sa aduca in prim-plan realizarile artistilor plastici locali din perioada anilor 1920 – 1930. In acest scop, a fost creata o asociatie care, in acest an, a reusit sa organizeze prima editie a Taberei Internationale de Pictura din Baia Sprie. Astfel, intr-un mediu care inspira la creativitate, mai multi artisti plastici lucreaza in plein-air pentru a surprinde natura baispriana.
„Sunt sapte pictori efectiv prezenti, pe o paleta destul de diversificata: sunt trei profesori universitari doctori, sunt fosti discipoli si sunt altii care practica pictura deja de mai multa vreme. Ma bucur ca au acceptat sa faca peisagistica in Baia Sprie, pentru ca asta ne este caracteristic si prin asta o sa scoatem in evidenta importanta picturii din trecut, realizata de cei mai renumiti pictori care au fost in anii ‘20 – ‘30”, a precizat unul dintre organizatorii taberei, jurnalistul Ferenc Hitter.
Artistii care participa la prima editie a taberei din Baia Sprie sunt Bitay Zoltan, Dudas Gyula, Gyori Santa Kinga, Kovacs Emul Lajos, Nicolae Suciu, Elisabeta Talpos si Aurel Tent. Impreuna, acestia vor incerca sa aduca un suflu nou in pictura baispriana, cunoscuta pentru traditia sa indelungata.
„La Baia Sprie s-a «infiripat» o colonie, mai ales dupa 1918, care iata, astazi este repusa in functiune prin stradania atat a domnului Hitter, a primarului din Baia Sprie, cat si a oamenilor iubitori de cultura. Este o tezaurizare a unor elemente de care cultura si arta din Maramures, nu numai din zona Baii Sprii sau a Baii Mari are nevoie in aceasta etapa a societatii”, a explicat unul dintre participanti, profesorul universitar Nicolae Suciu.
Tabara Internationala de Pictura „Limpedea – Baia Sprie” se va incheia luni, 8 septembrie, cu o expozitie colectiva care va cuprinde lucrarile realizate de artisti in aceasta perioada.
Sursa: Gabriela Kuhajda