Vezi VIDEO
In urma cu 21 de ani a venit in Romania, iar de atunci o declara de cate ori are ocazia, dar o si demonstreaza ca este indragostit de aceasta tara si de oamenii locului. Peter Hurley a descoperit insa si un alt dar cu care a fost binecuvantat poporul roman: credinta ortodoxa. Desi venea dintr-o tara profund catolica, irlandezul si-a dat seama ca trebuie sa o apuce pe un alt drum. A decis sa se boteze ortodox, anul trecut la schitul Schimbarea la Fata de pe Muntele Ceahlau, la peste 1.800 de metri altitudine.
Irlandezul din Romania cum ii place sa se autointituleze, Peter Hurley a avut sansa sa cunoasca oameni minunati de la care a invatat lucruri noi. Fiecare intalnire l-a transformat si l-a ajutat sa devina putin altfel fata de cum era inainte. Asa a avut bucuria sa calce in Gradina Maicii Domnului, in locul in care nu are voie sa patrunda picior de femeie, in Sfantul Munte Athos. A stat o saptamana in acel loc, iar cand s-a intors a stiut ca in destinul sau trebuie sa se produca o schimbare.
“Sunt un incepator, dar m-am intalnit cu multi oameni care m-au ajutat sa inteleg mai mult ce inseamna ortodoxismul. Sigur la inceput am inteles intr-un mod superficial. Primul a fost un domn care nu e nici preot, nici calugar, dar m-a luat cu el intr-o calatorie pe Sfantul Munte Athos in septembrie 2008. O saptamana am stat acolo, asta a fost primul moment cand am stat sa ma gandesc la acest lucru. Apoi a fost un monah din Iasi, parintele Iosif de la Manastirea Trei Ierarhi cu care m-am intalnit. El era acolo in Sfantul Munte Athos si am pastrat legatura”, isi aminteste Peter Hurley.
Sase ani mai tarziu de la acel moment, Peter a ales sa faca un pas important, acela de a se boteza ortodox. A simtit ca trebuie sa-si implineasca acest gand intr-un loc aparte, la Schitul Schimbarea la Fata de pe muntele Ceahlau. Totul a venit de la sine, dupa ce Peter ajunsese acolo pe jos. Colindase kilometri intregi la pas, trecand pe la manastirile pe care le-a intalnit in drumul sau.
“Am fost sus pe Muntele Ceahlau pe 8 sau 9 decembrie anul trecut, am urcat acolo dupoa ce am facut 270 de km pe jos de la Cernauti din care am fost 160 de km prin padure, de la manastirea Putna calatorind din manastire in manastire, peste dealuri, lasand orice urma de drum sau carare in spate si trecand de la o manastire la alta pentru doua saptamani. Fiind si in perioada Postului Craciunului participand cat am putut la ceremoniile religioase la manastirile in care am ajuns. Era decembrie, era zapada mare si atunci a fost momentul in care m-am intrebat: Ce mai astepti Petre? A fost gandul care mi-a venit atunci”, a rememorat Peter Hurley.
In schitul de pe Ceahlau a simtit si mai adanc apropierea de Dumnezeu si a inteles mai bine taina ortodoxiei. Divinitatea L-a ajutat sa-si duca la bun sfarsit gandul pe care il intrezarise si caruia ezita sa-i dea curs. Inca de cand a intrat in impresionantul lacas de cult, irlandezul a fost coplesit de intreaga atmosfera duhovniceasca. Apoi a fost chemat in strana, unde a urmarit cu mare atentie tot ce se citea si a stiut ca nu are timp de pierdut, asa ca s-a inteles cu parintele Ciprian sa treaca la fapte. A simtit o bucurie de nedescris, dar si dorul de a sta mai mult de vorba cu Dumnezeu dupa ce s-a impartasit.
“M-am si impartasit dupa botez. Dupa acest moment am stat singur in chilia in care stateam si am fost coplesit, am simtit un foarte frumos sentiment ca si cum as straluci pe interior. Un mare sentiment de bine pentru intreaga zi. Cum a zis parintele: Acum coborati de la Ierusalim la Ierihon si lupta este sa pastrati acest sentiment cat puteti. N-a fost un moment euforic, a fost o treapta pe care am trecut-o, am trecut pe o alta carare pe acelasi munte al credintei. Am ales ortodoxia pentru ca am simtit ca aceasta e cararea pe care vreau sa urc”, a mai spus Peter Hurley.
Acum, irlandezul marturiseste cu convingere ca e o adevarata binecuvantare sa fii nascut in aceasta credinta. “Mi se pare o minune sa fii ortodox, sa traiesti si sa fii nascut ortodox. Noi, ceilalti invatam din mers, dar e altceva cand cresti intr-un fel. Nu este o dogma sau un rit, este un fel de a te privi pe tine si pe altii, e ceva foarte complex. E ceva care te copleseste cat de complex este”, a adaugat Peter Hurley.
Chiar daca inca nu s-a familiarizat cu posturile lungi si drastice, Peter Hurley a mai aratat ca incearca sa se obisnuiasca si cu acest lucru. In schimb a mai spus ca ii place mult sa se roage, obisnuind sa citeasca zilnic Paraclisul Maicii Domnului.
Sursa: Camelia Tocaci