Vezi VIDEO
Pe 21 iunie, in emisfera nordica are loc solstitiul de vara, aceasta fiind cea mai lunga zi din an, deoarece soarele se ridica deasupra orizontului la unghiul maxim. De aceasta zi, in care incepe vara astronomica, sunt legate numeroase traditii populare si superstitii. Dupa momentul solstitiului de vara, durata zilei va incepe sa scada, iar a noptii sa creasca, timp de sase luni, pana la 21 decembrie, momentul solstitiului de iarna. In emisfera sudica a Pamantului fenomenul se deruleaza in sens invers.
„Maine, 21 iunie, va avea loc, la ora 13:51, solstitiul de vara. Asta inseamna, ca pentru emisfera nordica incepe vara astronomica, iar in emisfera sudica incepe iarna astronomica. Noi, in emisfera nordica, vom avea parte de cea mai lunga zi a anului, iar din acest moment ziua va incepe sa scada, ca si durata, iar acest lucru se va intampla pana la solstitiul de iarna”, a declarat seful Planetariului Baia Mare, Ovidiu Ignat.
De acest eveniment astronomic sunt legate numeroase traditii populare, fiind, potrivit credintelor, un moment de cumpana, intre vara si iarna, intre viata si moarte.
„Solstitiul de vara este un moment foarte important, pentru ca in mentalitatea traditionala nu existau decat doua anotimpuri, vara si iarna. La solstitiu, soarele a ajuns in punctul sau maxim si urmeaza sa cada spre iarna. Urmeaza moartea soarelui si, de aceea, oamenii credeau ca au datoria sa il ajute pe soare sa mai prinda forta, putere si se faceau o serie intreaga de ritualuri”, a explicat etnologul Delia Suiogan.
Foarte apropiate ca moment si legate strans de solstitiul de vara sunt si sarbatorile populare Dragaicele si Sanzienele. Ziua solstitiului este si una plina de magie, iar din acest moment doar vrajitoarele mai aduna plante de leac, deoarece dupa 21 iunie, credinta spune ca incep sa aiba forta malefica in loc de cea tamaduitoare.
„Se spune ca in ziua solstitiului de vara apar trei sori si este foarte periculos pentru om sa fie lovit de soare, pentru ca e singurul moment cand acesta se multiplica si apar cei trei sori, doi dintre ei negativi si doar unul pozitiv. Din aceasta zi nu se mai culeg plante de leac, pentru ca se spune ca din aceasta zi incolo plantele dau inapoi, nu mai au rod, nu mai au putere benefica, vindecatoare, astfel ca doar vrajitoarele mai culeg de acum incolo astfel de plante, pentru ca acestea au forta malefica”, a adaugat Delia Suiogan.
In perioada solstitiului de vara, in satele din Romania se organizeaza numeroase serbari campenesti, ritualuri agrare, balciuri si iarmaroace, prilej de distractie pentru flacai si fete, mai ales pentru cei care nu si-au gasit inca alesul.
Sursa: Tania Purcaru