Vezi VIDEO
Un plafon de 200 de milioane de euro a fost alocat de guvern pentru programul „Prima Casa” de anul acesta, la care se mai adauga alte 200 de milioane de euro ramase din programul anterior. Chiar daca se discuta inlocuirea programului „Prima Casa” cu „Noua Casa” din 2013, bancherii continua sa ofere credite dupa aceleasi conditii ca si in 2012. Tinerii cu venituri medii sau peste medie, care sunt in cautarea unei locuinte personale, sunt principalii clienti ai bancilor pe acest segment de creditare.
Discutiile la nivel guvernamental purtate la inceputul acestui an vizeaza modificarea programului „Prima Casa” cu „Noua Casa”. Astfel, ar urma sa fie incurajata achizitionarea locuintelor noi, in detrimentul celor cumparate de la fosti proprietari. Cu toate acestea, nu s-a luat inca nicio decizie oficiala, iar bancherii continua sa ofere credite „Prima Casa” dupa aceleasi reguli ca si anul trecut. Cel mai mare avantaj al acestui tip de credit pentru achizitionarea unei locuinte este valoarea scazuta a avansului.
„Aceste credite au reprezentat pentru noi un produs bancar bun inca de la lansare, solicitat de clienti. Ceea ce atrage foarte mult este valoarea avansului, de numai 5%, comparativ cu creditele clasice unde avansul este mai mare, aceasta fiind si principala diferenta intre tipurile de credit «Prima Casa» si celelalte pe care le avem in oferta”, a explicat directorul de retail al unei sucursale bancare din Baia Mare, Ecaterina Strempel.
Maramuresenii continua sa fie interesati de programul „Prima Casa”. Majoritatea celor care apeleaza la un astfel de credit sunt tinerii cu venituri medii, care isi doresc o locuinta doar a lor. Cu toate acestea, exista si cazuri in care ei sunt ajutati de prieteni sau familie pentru a se putea imprumuta, un singur credit putand fi accesat de mai multe persoane.
„In general, profilul clientilor se potriveste pe ceea ce probabil ca si Guvernul si-a dorit, pentru ca sunt cei care sunt tineri si sunt in cautarea unei locuinte. Veniturile minime solicitate pe acest tip de credit se ridica la 400 de euro, dar in atingerea acestei sume pot veni co-imprumutati, membri ai familiei care sunt dornici sa-i ajute si, de regula in Romania, familiile se ajuta”, a aratat Ecaterina Strempel.
Din ce in ce mai multe persoane solicita creditul „Prima Casa” in lei, astfel ca daca la inceput doar cateva banci ofereau acest tip de creditare, acum tot mai multe au in portofoliu si aceasta varianta. De altfel, unii bancheri chiar recomanda imprumutul in valuta in care persoana isi primeste salariul, deoarece in astfel de cazuri nu exista risc valutar.
Sursa: Gabriela Kuhajda