Vezi VIDEO
Ministrul Finantelor, Darius Valcov, anunta ca lucreaza cu bancile care au acordat credite in franci elvetieni pentru gasirea unei solutii care sa multumeasca si datornicii. Intre timp, cei care s-au imprumutat in aceasta moneda cer printr-o petitie online conversia creditelor in lei, la cursul valutar din momentul acordarii imprumutului, plus inca 20%. Si Protectia Consumatorilor a luat atitudine, sustinand necesitatea impartirii riscului intre clienti si banci.
Criza creditelor in franci elvetieni nu are inca o finalitate. Dupa ce de la inceputul anului moneda a inregistrat un salt urias, romanii imprumutati in aceasta moneda au vazut cum le creste vertiginos rata. Practic, in sase – sapte ani, de cand s-au imprumutat, ratele s-au dublat si in unele cazuri chiar s–au triplat fata de valoarea initiala. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) se implica atat cat poate in aceasta criza si spune ca bancile ar trebui sa isi asume si ele o parte a riscului. Daca nu este vorba de clauze abuzive introduse de banca sau de majorarea dobanzilor fara consultarea consumatorului, ANPC nu poate interveni.
“Presedintele ANPC adreseaza public o intrebare institutiilor financiar bancare care sunt implicate in aceasta criza a francului elvetian: sa gaseasca solutii concrete pentru ca cei care au luat aceste credite sa poata plati rata. E doar o intrebare adresata. Dansul spune ca este necesara aparitia unei legi care sa imparta riscurile atat intre banca cat si intre consumator, pentru ca riscurile sa nu cada doar in sarcina celui care a luat creditul respectiv”, a informat Olivia Ardelean, comisar sef OPC Maramures.
Maramuresenii care au contractat credite in franci nu s-au adresat pana acum Protectiei Consumatorilor in incercarea de a forta bancile sa ajunga la un compromis.
Bogdan Gurban, de exemplu, a contractat in 2007 un credit in valoare de 45.000 de franci elvetieni, pe o perioada de 35 de ani, pentru a-si cumpara o locuinta. Atunci platea o rata de aproximativ 400 de lei. Intre timp, aceasta s-a dublat. Rata este acum o corvoada pentru el si familia lui, care intre timp s-a mai marit cu doua fetite. Solutiile oferite de banca nu rezolva problema. Baimareanul sustine ca banca i-a oferit o pasuire de un an a ratelor sau prelungirea creditului dar la acelasi curs valutar.
„Le-am spus ca din punctul meu de vedere cel mai corect ar fi sa se faca conversia in RON la cursul care a fost in momentul acordarii creditului plus 10-20% sau sa nu se faca conversia, sa ramana rata in franci dar sa ramana inghetat cursul la o valoare mai mica decat este acum, la o valoare de 2,5-3 RON. Oricum banca castiga din cursul valutar. Ori nu este corect, eu am scos imprumut in franci. Eu nu am vazut francii, daca vreau sa platesc rata trebuie sa platesc in lei si nu am de unde sa cumpar franci”, a declarat Bogdan Gurban.
Multi s-au alaturat unui grup al creditorilor de pe o retea de socializare. Printr-o petitie, acestia cer ca si solutie conversia creditelor in lei, la un curs echivalent cu cel de la data acordarii creditelor, plus maxim 20%.
„Faptul ca ne coalizam nu poate fi decat un lucru bun si ar creste sansele de reusita. Pentru ca din ce am citit pe retelele de socializare e foarte greu sa ai succes de unul singur. Neavand cunostinte in domeniul bancar iti pot pune in fata niste termeni care nu sti ce semnifica si te pun sa semnezi, si semnezi fara sa stii”, a adaugat Bogdan Gurban.
Persoanele care au credite in franci elvetieni vor interzicerea solicitarii si aplicarii oricaror altor comisioane, costuri si garantii suplimentare in procesul de conversie a creditelor dar si interzicerea perceperii unei dobanzi anuale efective (DAE) mai mare in noua moneda de creditare.
“Sigur ca solutia cea mai convenabila mi se pare inghetarea cursului la un nivel rezonabil. Nu spun ca ar trebui sa fie 1,8 sau 2 poate chiar nici 2,5 dar sa nu fie cursul care este acuma. Sa nu fie peste 3, maxim 3,5 pentru ca nu trebuie sa uitam faptul ca noi cand am mers la banca, toti cei care am solicitat un imprumut nu am solicitat un imprumut in franci. Fiecare a mers dupa lei, dupa euro, dupa dolari, nimeni nu a solicitat un imprumut in franci si totusi acest gen de credit ne-a fost sugerat de catre cineva”, a declarat sub protectia anonimatului o femeie din Baia Mare, care are un credit in franci elvetieni.
Si Finantele, prin ministrul Darius Valcov, incearca sa gaseasca o solutie. Acesta a avut in aceasta saptamana o discutie cu sefii celor opt banci care au acordat credite in franci. Ministrul nu a dezvaluit daca a ajuns sau nu la o varianta de lucru insa a anuntat ca va prezenta concluziile in fata parlamentariilor din comisiile reunite de Buget-Finante-Banci.
In Romania, peste 75.000 de persoane fizice au credite in franci elvetieni, potrivit unor declaratii ale guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu.
Sursa: Sonia Rajnita