Vezi VIDEO
Somajul in crestere, diminuarea veniturilor, dar si majorarea dobanzilor fac ca tot mai multi maramureseni sa intampine dificultati la plata ratelor lunare catre banci. Numarul celor care inregistreaza intarzieri este de ordinul miilor, chiar daca institutiile bancare au incercat sa rezolve problema restituirii creditelor prin reesalonari sau refinantari pe vechile contracte. Exista cazuri, in judet, in care datornicii au fost executati silit pentru neplata ratelor iar unii dintre ei si-au pierdut pana si casele.
Cursul de schimb valutar ramane principalul factor care creste valoarea sumelor lunare datorate catre banci, ca urmare a unor imprumuturi. Specialistii din domeniu sustin ca bugetarii reprezinta una dintre categoriile cele mai afectate de oscilatiile de pe piata bancara. Dificultati la plata ratelor au insa si maramuresenii aflati peste hotare.
„Am avut un val mai mare de persoane care au venit sa isi reesaloneze datoria anul trecut, in momentul in care bugetarii au fost loviti de acea diminuare de venituri cu 25%. Exista multe familii in care ambii participanti au venituri de bugetar si, sigur, acestea au simtit puternic efectul acestor reduceri. De asemenea, cei care lucrau in strainatate – si Maramuresul a avut un numar destul de mare de locuitori care lucrau in strainatate -, bineinteles ca intampina dificultati”, a explicat directorul pe segmentul clientela-retail in cadrul BRD Grup Baia Mare, Ecaterina Strempel.
Specialistii spun ca exista si situatii in care se impune trimiterea unor somatii catre rau-platnici. Totodata, au fost si cazuri de executare silita, pentru recuperarea datoriilor. Bancherii arata insa ca astfel de conjuncturi critice pot fi evitate, dar ca se impune ca persoana care are un imprumut sa colaboreze cu banca, pentru a gasi o solutie financiara convenabila.
„Avem clienti care intampina greutati in rambursarea creditelor. Exista, si nu sunt intr-un numar foarte mic, dar exista si pentru acesti clienti produse de restructurare, de reesalonare, care, pe o perioada de 6-12 luni, ajuta clientul sa depaseasca perioada critica prin micsorarea sumelor lunare de plata pe care le are. Se poate prelungi durata de creditare, se pot aduce coimprumutati, se pot inlocui garantii, deci suntem foarte deschisi in a gasi solutia cea mai potrivita pentru clientul nostru, sa depaseasca impasul pe care il are”, a precizat Ecaterina Strempel.
Cele mai mari probleme la achitarea ratelor lunare au fost inregistrate in perioada 2009-2011. Specialistii din domeniul bancar spun ca, in primele luni ale acestui an, numarul restantierilor s-a mai redus, dar se asteapta la un impact negativ in cazul in care evolutia din zona euro si cea a economiei romanesti vor inregistra un nou regres.
Sursa: Gabriela Kuhajda