Creştinii ortodocşi intră, la 4 martie 2019, în Săptămâna Albă sau a brânzei. Este săptămâna care precede Postul Sfintelor Paşti, cunoscut şi ca Postul Mare, cel mai aspru şi cel mai lung dintre cele patru mari posturi de peste an rânduite de Biserica Ortodoxă. Postul Sfintelor Paşti durează 40 de zile, la care se adaugă Săptămâna Patimilor.
Spre deosebire de celelalte posturi de peste an, cel al Sfintelor Paşti este precedat de această săptămână pregătitoare, în care se pot consuma produse lactate, ouă şi peşte, iar miercurea şi vinerea este dezlegare la brânză, lapte, ouă şi peşte, arată Agerpres.
Ultima zi în care se mai poate mânca de dulce înaintea unei perioade de post este cea de lăsat al secului. Având în vedere însă că intrarea în Postul Mare se face treptat, pentru începutul său există două astfel de zile.
Prima dintre acestea este ziua lăsatului sec de carne, în Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, anul acesta la 3 martie, ultima zi în care s-a mai poate consuma carne înainte de Sărbătoarea Sfintelor Paşti. Ea marchează intrarea, din ziua următoare, în Săptămâna Albă.
Cea de-a doua este ziua lăsatului sec de brânză, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, anul acesta la 10 martie, marcând intrarea, din ziua următoare, în Postul Sfintelor Paşti.