Cinci barbati au fost arestati pentru uciderea cu pietre a unei tinere insarcinate in Pakistan, printre ei numarandu-se si tatal victimei, a anuntat vineri politia. Farzana Parveen, in varsta de 25 de ani, a fost lapidata marti dimineata in fata Inaltei Curti de Justitie din Lahore, metropola cu zece milioane de locuitori, de aproape 30 de membri ai familiei sale, care se opuneau casatoriei cu un agricultor local.
Aceasta moarte sordida a generat un val de indignare si a dezvaluit oroarea crimelor de onoare si fragilitatea statutului femeii in unele medii din Pakistan, tara in care casatoriile sunt deseori aranjate de familii.
Politia l-a arestat marti pe tatal tinerei in legatura cu aceasta crima, dar premierul pakistanez Nawaz Sharif le-a cerut autoritatilor din Penjab, provincie a carei capitala este Lahore, rezultate urgente in acest caz.
„Echipa speciala de ancheta infiintata de politie la cererea autoritatilor (provinciei) a arestat inca patru barbasi, un unchi si doi veri ai femeii asasinate, precum si un sofer„, a declarat vineri pentru AFP un oficial de rang inalt din cadrul anchetei, Zulfiqar Hameed.
Seful Guvernului din Penjab, Shahbaz Sharif, fratele lui Nawaz Sharif, a anuntat, de asemenea, joi, proceduri judiciare accelerate in acest caz plasat sub autoritatea legii antiterorism.
Intr-o turnura pe cat de neasteptata, pe atat de macabra, sotul tinerei decedate, Mohammad Iqbal, a marturisit joi ca si-a ucis prima sotie. „Eram indragostit de Farzana si din cauza acestei iubiri mi-am ucis prima sotie … am sugrumat-o„, a declarat el pentru AFP intr-un interviu realizat prin telefon.
Dar barbatul a fost eliberat rapid dupa ce a platit „pretul sangelui”, o dispozitie controversata a legii pakistaneze care ii permite unui ucigas sa scape de pedeapsa daca platste o compensatie familiei victimei.
Aflat in libertate, ucigasul a convins-o pe Farzana sa se casatoreasca cu el. Dar familia tinerei s-a opus in cele din urma uniunii lor nu pentru ca Mohammad si-a ucis prima sotie, ci pentru ca banii propusi pentru casatoria cu Farzana nu erau suficienti, a pledat el.
Statele Unite, Marea Britanie si ONU au denuntat vehement uciderea tinerei insarcinate in trei luni si a cerut Pakistanului masuri concrete si rapide pentru a pune capat crimelor de onoare. Aproximativ 1.000 de femei sau adolescente au fost ucise anul trecut pentru ca si-au „dezonorat” familia, potrivit Comisiei pakistaneze pentru drepturile omului, care denunta „impunitatea” de care se bucura autorii acestor crime.
In Pakistan, legile in vigoare de la inceputul anilor 2000 interzic casatoriile fortate si penalizeaza crimele de onoare, dar se lovesc deseori de obiceiuri ancestrale, o interpretare rigorista a islamului sau indiferenta politiei.
FOTO: israeltoday.co.il
Sursa: Mediafax