Cristian Anghel a ajuns la sediul DNA, din strada Stirbei Voda, jurul orei 10.30. El a stat foarte putin de vorba cu procurorii, urmand sa se prezinte din nou la Bucuresti pentru investigatii amanuntite saptamana viitoare. Primarul baimarean a declarat pentru eMaramures.ro ca reprezentantii DNA l-au informat ca este acuzat in dosarul ”Afacerea Horea 46A”, dar ca nu s-a intrat in detalii. El a mai spus ca se va reintoarce in capitala impreuna cu avocatul personal ca sa isi dovedeasca nevinovatia.
Primaria a pierdut aproape 400.000 de euro
“Afacerea Horea 46A” a ajuns in atentia DNA la mijlocul lunii septembrie, dupa o sesizare transmisa la Bucuresti de catre consilierul local Vasile Vlasin. Pesedistul a atras atentia ca pretul la care a fost achizitionat blocul cu patru etaje de catre primarie – 544.500 euro – nu ar fi justificat pentru ca, anterior, municipalitatea ar fi avut posibilitatea sa il cumpere cu numai 150.000 de euro, dar a refuzat.
Reprezentantii DNA au precizat ca, din probele administrate pana in prezent, procurorii au retinut ca “initial, invinuitul refuzase cumpararea imobilului respectiv la pretul oferit de vanzator, desi primaria avea nevoie de locuinte sociale. Blocul a fost insa cumparat de o societate comerciala. La numai trei zile de la tranzactie, la insistentele primarului Anghel Cristian, blocul a fost cumparat de Primaria Baia Mare de la noul proprietar – societatea comerciala – la un pret de patru ori mai mare decat cel oferit initial de vanzator”.
Tranzactia a fost facuta in primavara acestui an, cu acordul Consiliului Local Baia Mare, care a dat doua hotarari in acest sens. Scandalul a izbucnit dupa ce s-a aflat de existenta unei adrese pe care directorul Cuprom (societate care a fost primul proprietar al imobilului) sustine ca ar fi trimis-o primariei pentru a propune vanzarea la pretul de 150.000 de euro. Fiindca nu a primit un raspuns de la autoritati, firma a facut tranzactia la acest pret cu Asociatia Familiala Liviu Chira, de la care primaria a cumparat ulterior blocul cu 394.500 de euro in plus.
”Intr-adevar, am facut parte din comisia de negociere pentru achizitionarea blocului de pe Horea 46A, dar nu am facut decat sa pun in executare doua hotarari ale consiliului local”, a precizat Anghel pentru eMaramures.ro. El a mai spus ca e important ca procurorii DNA “sa isi faca treaba” si a lasat sa se inteleaga ca nu are de ce sa se teama in ce priveste rezultate anchetei. De altfel, in septembrie, dupa ce a fost depusa sesizarea catre DNA, Anghel declara ca a vrut chiar el sa faca demersuri pentru a elucida suspiciunile care planau asupra tranzactiei de pe strada Horea.
In ciuda aparentului calm care reiese din declaratii, la sediul DNA, imediat dupa intalnirea cu procurorii, primarul Cristian Anghel a dat nas in nas cu presa. Vadit infuriat de intrebarile indiscrete ale unui jurnalist de la postul national de televiziune, edilul a avut o iesire necontrolata. L-a indepartat cu mana pe cameraman si pe un ton ridicat a cerut sa fie lasat in pace. “Dispari, dispari… Lasati-ma in pace!”, a strigat el, dupa care a luat-o rapid la picior fara sa dea vreun raspuns cu privire la discutiile avute cu anchetatorii.
Un al doilea acuzat in dosarul Horea 46A
Biroul de presa al DNA ne-a comunicat, vineri, ca in acelasi dosar, privind achizitionarea blocului Horea 46A “procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala si impotriva unei alte persoane”. Ei au mai adaugat ca “din cauza ca acesteia nu i s-au prezentat invinuirile, conform articolului 6 din Codul de Procedura Penala, nu putem furniza date despre identitatea si infractiunile respective”.
Surse neoficiale spun ca persoana care ar putea raspunde in fata procurorilor alaturi de primarul Anghel pentru “Afacerea Horea 46A” ar fi viceprimarul Ovidiu Stefan. Acesta a avut toata ziua telefoanele inchise. Ni s-a comunicat ca este plecat din localitate, prin urmare nu l-am putut contacta pentru o declararatie oficiala.
Stefan s-a ocupat in parte de tranzactia de pe Horea. A fost membru si in comisia de negociere, dar in final s-a retras, neparticipand la licitatie. Directorul de la Cuprom, Ioan Muresan, a declarat procurorilor DNA ca a discutat personal cu acesta despre vanzarea blocului catre primarie, prin urmare includerea lui in ancheta ar avea o justificare.
“Acum trei saptamani cand au venit procurorii DNA in Baia Mare mi s-a cerut adresa pe care am trimis-o primariei. Actul dateaza din 2.03.2005 si a fost trimis prin fax. Noi am dat si anunt in presa pentru vanzarea cladirii. De fapt ne-am tot chinuit sa o vindem din 2005. Am avut o discutie telefonica anul acesta cu viceprimarul Stefan. I-am prezentat pretul. Am inteles ca nu a depins de el sa spuna da. Decizia trebuia luata de consiliul local”, a declarat Ioan Muresan pentru eMaramures.ro.
Acesta crede ca autoritatile baimarene au avut, totusi, circumstante atenuante in momentul in care au dat un pret atat de mare pe imobil. “Nu mi-a cazut bine cand am vazut cat s-a dat, evident, dar pana la urma a fost vorba de o afacere. Primaria a fost presata intr-un fel sa cumpere blocul pentru ca noul proprietar vroia sa ii dea pe oameni afara. Locatarii au facut, de altfel, greva foamei la primarie. A fost o situatie mai delicata si, din cate am inteles, s-a incercat sa se gaseasca o solutie pentru acesti oameni”, a mai spus Muresan.
Panica printre angajatii de la primarie
Vestea ca seful lor este anchetat de catre DNA a cazut ca o bomba la primarie. Angajatilor nu le venea sa creada ca Anghel, care conduce destinele urbei de 13 ani si care era considerat unul dintre cei mai buni primari din tara, poate fi acuzat de abuz in serviciu. “Nu se poate! Doamne fereste. Doar nu s-a comis nici o ilegalitate”, a declarat Rodica Brad, secretarul institutiei.
Oamenii vorbeau ca si aceasta ar fi pe lista neagra a procurorilor DNA pentru afacerea de pe strada Horea. “Eu le-am inaintat copii dupa toate documentele privind aceasta tranzactie. S-au facut verificari in registratura, iar adresa respectiva de la Cuprom, despre care se vorbeste atata, nu a fost gasita nicaieri. Daca ar fi existat, ar fi fost inregistrata. Numai daca nu a fost data personal cuiva. Cat despre mine… Nu am nicio legatura. Rolul meu a fost sa spun daca exista temei legal pentru cumparare, iar acesta a existat. Oportunitatea achizitiei a fost stabilita de consilieri. A fost vorba de vot unanim. Oricum nu imi vine sa cred”, a mai declarat secretarul.
Alti angajati nu au indraznit sa spuna un cuvant, temandu-se ca declaratiile – pro sau contra – s-ar putea intoarce la un moment dat impotriva lor. Pe la colturi insa, subiectul cel mai fierbinte discutat de functionari era ancheta DNA.
Bomba chiar si pentru opozitie
Pana si consilierul care a depus plangerea penala la DNA a fost surprins ca procurorii au decis sa inceapa urmarirea penala impotriva primarului Anghel. “Sesizarea pe care am facut-o nu a fost impotriva cuiva anume, ci semnala faptul ca tranzactia era cu cantec. Daca as fi avut informatii despre cel vinovat, as fi aratat atunci cu degetul. Acum nu imi permit sa comentez pentru ca punerea sub acuzatie nu inseamna si vinovatie. Sincer nu imi imaginam ca Anghel va fi invinuit”, a declarat Vasile Vlasin.
Acesta s-a aratat insa multumit de faptul ca anchetatorii s-au miscat atat de rapid. “Eu cred in capacitatea sa de a-si dovedi nevinovatia si de a ajuta la identificarea persoanelor vinovate pentru prejudicierea bugetului local cu peste 400.000 euro. Pentru interesul municipiului Baia Mare, cred ca e de dorit ca nevinovatia lui Cristian Anghel sa fie dovedita cat mai curand. In cazul in care se stie vinovat, cred ca ar fi de bun simt sa faca un pas in spate, dovedind astfel nu doar ca a fost un om politic de anvergura, ci si un barbat de caracter”, a mai spus Vlasin.
Consilierul PSD Dumitru Matei e convins ca “afacerea Horea 46A e cusuta cu ata alba”. “Probabil ca s-a gasit acea adresa a Cuprom. Ceea ce este cert – cineva din primarie nu si-a facut datoria. Din toata aceasta miscare baimarenii platesc ca prostii. E o superficialitate ce se intampla in primarie, iar de aceasta data superficialitatea a costat 15 miliarde de lei.”
Liberalii sunt convinsi ca Anghel e nevinovat
Colegii de partid ai lui Cristian Anghel mizeaza pe prezumtia de nevinovatie. Ei spun ca la nivel de PNL nu va exista niciun fel de reactie politica pentru inceperea urmarii penale.
“Este doar o etapa procesuala primara. Se poate constata in final ca este nevinovat. Acum se strang de fapt probe. Intr-adevar, e o bomba de presa, dar, personal, nu cred ca Anghel e implicat si nu cred ca i se poate imputa un abuz in serviciu”, a fost ferm presedintele PNL Baia Mare, Cristian Niculescu-Tagarlas. Acesta a precizat ca, desi a facut parte din comisia de negociere pentru cumpararea blocului Horea 46A, nu a fost chemat de catre DNA sa dea vreo declaratie.
Deputatul PNL, Ioan Hoban, ii da si el credit 100% primarului Anghel. “Ma surprind cele intamplate, dar sunt convins ca se va demonstra ca nu e vinovat. Nu detin elemente multe despre acest caz, dar nu vor exista probleme, cred eu”, a precizat acesta pentru eMaramures.ro, el insusi fiind pe lista procurorilor DNA in urma licitatiei dubioase a proiectului „Golf Park Firiza”.
Sursa: Larisa Tivadar