Papa Francisc a criticat luni acumularea de avere din speculatii financiare, afirmand ca este vorba de o practica “intolerabila”. Suveranul pontif a calificat totodata specula cu marfuri drept un “scandal” care compromite accesul celor saraci la alimente, relateaza Reuters.
De cand a devenit capul Bisericii romano-catolice, Francisc a atacat in repetate randuri sistemul economic global, despre care a afirmat ca este insensibil fata de problemele saracilor si nu face suficient pentru ca resursele sa ajunga si la cei care au cea mai mare nevoie de ele.
Pietele financiare trebuie sa slujeasca interesele oamenilor si binele comun al omenirii, a subliniat Papa Francisc in cadrul unui seminar dedicat eticii in investitii, desfasurat luni la Vatican. “Devine tot mai intolerabil faptul ca pietele financiare influenteaza destinele oamenilor in loc sa le serveasca necesitatile si ca cei putini isi construiesc averi imense din speculatii financiare in timp ce cei multi sunt tot mai impovarati de consecintele acestora”, a spus papa argentinian.
Suveranul pontif a deplans, cu alte ocazii, un sistem bazat pe “un Dumnezeu numit ban” si a facut apel la redistribuirea averilor, iar in numeroase alte discursuri a atras atentia asupra problemei sociale pe care o reprezinta somajul ridicat, aminteste Reuters. Luni, el a calificat de asemenea “speculatiile cu pretul alimentelor drept un scandal care compromite accesul la alimente al celor mai saraci din familia noastra umana”.
“Este urgent ca guvernele din toata lumea sa se angajeze sa dezvolte un cadru international capabil sa promoveze o piata a investitiilor de larg impact si astfel sa combata o economie care exclude si arunca”, a cerut Papa Francisc.
Pietele trebuie sa caute “strategii actuale si realiste pentru a asigura o mai mare egalitate sociala”, a recomandat el, exprimandu-si totodata sprijinul fata de asa-zisele “investitii de impact”, un curent care are la baza cautarea de oportunitati de investitii capabile sa produca schimbari sociale si de mediu pozitive si reinvestirea profitului in alte initiative etice menite sa vina in ajutorul comunitatilor.
Investitiile etice sunt ceva logic pentru cei credinciosi pentru ca ele “recunosc legatura suprema existenta intre profit si solidaritate, cercul virtuos existent intre profit si generozitate”, a mai spus Papa Francisc.
Sursa: Agerpres