Comisia Europeana a criticat, intr-o nota moderata, Romania si Bulgaria pentru neindeplinirea conditionalitatilor privind reforma justitiei, insa a remarcat ca exista un anume avant de reforma in ambele state la nivel tehnic si nu sunt indeplinite conditiile pentru invocarea clauzei de salvgardare la adresa celor doua tari. Comisia a facut 16 recomandari pentru Romania si 21 pentru Bulgaria.
Potrivit raportului privind reforma justitiei din Romania, prezentat miercuri, 22 iulie, la Bruxelles de Comisia Europeana, mecanismul de cooperare si verificare (MCV), instituit la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va fi mentinut si dupa anul 2009.
Executivul UE considera ca toate conditionalitatile (benchmarks) sunt interconectate. De aceea, Comisia nu are in vedere inlaturarea conditionalitatilor una cate una, ci vizeaza mai degraba sa conlucreze cu Romania pentru incetarea MCV in ansamblul sau. CE va face o noua evaluare a progreselor in reforma justitiei din Romania in vara anului 2010.
Raportul, care a fost prezentat de Johannes Laitenberger, purtator de cuvant al CE, nu face absolut nicio mentiune referitoare la aderarea Romaniei la spatiul Schengen. De asemenea, nu exista nicio mentiune legata de o eventuala legatura intre MCV si alte procese in care este implicata tara noastra, precum aderarea la zona euro, pe care Romania o vizeaza pentru anul 2011.
“Comisia considera ca toate obiectivele de referinta sunt strans legate intre ele. In dialogul sau cu Romania, au fost prezentate numeroase dovezi privind faptul ca inregistrarea de progrese in privinta unui obiectiv de referinta contribuie la obtinerea de progrese si in ceea ce priveste alte obiective de referinta. Scopul MCV nu este de a stabili o lista de verificare, ci de a dezvolta un sistem judiciar independent si stabil, in masura sa detecteze si sa sanctioneze conflictele de interese si sa combata coruptia in mod eficace. Prin urmare, Comisia nu are in vedere eliminarea pe rand a obiectivelor de referinta, ci intentioneaza sa conlucreze cu Romania pana cand MCV va lua sfarsit in intregime”, se mentioneaza in raportul CE privind reforma justitiei din Romania.
Raportul (al treilea anual de la instituirea MCV si al cincilea daca se iau in calcul si documentele de etapa) este format din doua parti – una politica si o anexa tehnica. Documentul politic are 9 pagini si contine 16 recomandari concrete pentru Romania, in ceea ce priveste noile coduri, reforma sistemului judiciar, unificarea jurisprudentei, combaterea coruptiei la nivel inalt, activitatea ANI si combaterea coruptiei la nivel local.
“De la raportul Comisiei din 2008, Romania a intreprins o seri de masuri binevenite in vederea relansarii procesului de reforma: s-a dat un nou impuls in acest sens, care a dus la intreprinderea unor masuri pozitive. Cu toate acestea, Romania se confrunta in continuare cu dificultati legate de de faptul ca cele doua coduri, civil si penal, nu au fost niciodata revizuite in totalitate. Aceste lucru a dus la o serie de modificari legislative si la numeroase ordonante de urgenta”, se mai arata in documentul dat publicitatii miercuri de executivul UE.
Sursa: Agerpres