Arhitectii din Capitala atrag atentia asupra lipsei de control in ceea ce priveste procesul de reabilitare termica a blocurilor si a consecintelor estetice si practice care decurg din aceste actiuni, un prim efect nefast fiind „betia cromatica psihedelica”, dar si calitatea indoielnica a lucrarilor. Arhitectii acuza lipsa de control in ceea ce priveste zugravirea blocurilor. „In unele cazuri administratorul Asociatiei de Proprietari este cel care decide culorile si geometria acestor pete si de multe ori gusturile acestora sunt indoielnice”, au aratat reprezentantii OAR.
Dincolo de obiectiile referitoare la coloritul blocurilor reabilitate, arhitectii atrag atentia si in ceea ce priveste utilizarea polistirenului, fenomen numit de acestia „polistirenizare”. Ei amintesc ca Ungaria si Italia s-au declarat impotriva acestei solutii, preferand solutii alternative aplicate la interior.
Potrivit reprezentantilor OAR, polistirenul etanseaza cladirea, nu mai permite trasferul de vapori, putand produce igrasie si afectand in timp imobilul. In plus, executia necorespunzatoare (fara inchidere cu profile metalice) a dus la aparitia cuiburi de soareci, sobolani si insecte, care au patruns intre sistemul de termoizolare si fatada blocului si care, in timp, vor afecta sanatatea locatarilor.
Mai mult, in anumite situatii polistirenul s-a aplicat numai cu adeziv, fara dibluri, cu tehnici improvizate, fapt care ar putea conduce la caderi de tencuiala sau de sistem de termoizolare de fatada periculoase pentru trecatori, se spune in comunicat.
„Polistirenul este obtinut din petrol, o resursa epuizabila, deci nu poate fi vorba in acest caz de dezvoltare durabila. De asemenea, trebuie amintit faptul ca nu se stie cum se va comporta acest produs pe fatade dupa 15 ani, existand posibilitatea sa scada aderenta plasei de fibra de sticla sau ca polistirenul sa se volatilizeze in timp”, explica arhitectii bucuresteni.
Sursa: Mediafax