Vezi VIDEO
Asistentii persoanelor cu handicap din Maramures sunt din nou in pericol de a nu-si primi salariile. Semnalul de alarma a fost tras astazi, 31 mai, de liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu, care a aratat ca deja in doua localitati din judet sunt intarzieri cu plata acestor drepturi. Pe de alta parte, sindicalistii s-au plans autoritatilor maramuresene ca si asistentii maternali intampina dificultati cu primirea lefurilor, insa de aceasta data de vina e… legislatia.
Chiar daca problemele financiare ale asistentilor persoanelor cu handicap nu mai sunt atat de grave ca si in anii anteriori, sindicalistii maramureseni au semnalat astazi, 31 mai, conducerii judetului ca primariile au inceput sa se planga de lipsa fondurilor pentru plata acestei categorii de personal. Deja exista doua unitati administrativ-teritoriale care sunt in urma cu achitarea drepturilor salariale pentru asistentii persoanelor cu handicap.
„In momentul de fata, la Targu Lapus si Ulmeni, primarii au intarzieri si aici discutam despre martie si aprilie, dar toate primariile mi-au semnalat ca nu mai au bani, deci s-ar putea ca pe viitor sa fie nevoie sa ne dam mana si sa facem eforturi pentru atragerea de fonduri”, a precizat liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu.
Probleme de ordin financiar se inregistreaza si in cazul asistentilor maternali. Numai ca in cazul acestora de vina e chiar legislatia asistentilor sociali care nu e corelata cu codul muncii. In acest caz, reprezentantii asistentilor maternali sunt nevoiti – an de an – sa apeleze la instanta pentru a obtine sporurile pentru orele suplimentare si pentru zilele de sambata, duminica si sarbatori legale, avand in vedere ca ei trebuie sa asigure permanenta 24 de ore din 24.
„Avem drepturi castigate din 2007, iar aceasta lege se incalca cu buna stiinta de ani de zile. In fisa postului scrie clar: program permanent, iar codul muncii spune: de luni pana vineri se numesc ore suplimentare, sambata si duminica si sarbatori legale nu intra in ore suplimentare, dar spune clar legea ca se va negocia de luni pana vineri, cel putin 75 % din salariu, iar sambata si duminica, pentru, personalul care asigura continuitate spor de suta la suta”, a mentionat liderul Sindicatului Asistentilor Maternali Maramures, Teodor Blaga.
Autoritatile ridica insa neputincioase din umeri si recunosc ca de vina este necorelarea codului muncii cu legea asistentilor sociali. Totusi, prefectul judetului Maramures considera ca fiecare parte implicata in aceasta problema trebuie sa intervina pentru a gasi o solutie.
„E regretabil si criticabil sistemul ce nu poate sa-si asigure subzistenta si asistenta sociala prin forte proprii. Ramane ca fiecare din partile angrenate in acest dialog social sa gaseasca taria si posibilitatea sa iasa victorios din acest dialog”, a declarat prefectul Sorin Rednic.
Pe de alta parte, prefectul judetului Maramures a dat asigurari ca problemele reclamate de sindicalisti vor fi raportate Ministerului Muncii si ca se va mai faceo informare despre inadvertentele legislative ce ar trebui eliminate. In plus, sindicalistii au aratat ca, dupa alegerile locale, intentioneaza sa-i cheme la dialog pe parlamentarii maramureseni pentru a le solicita sprijinul pentru modificarea legislatiei referitoare la asistenta sociala.
Sursa: Camelia Tocaci