Vezi VIDEO
Vremurile cand camata era o ”afacere” profitabila au apus. In plina recesiune, cei mai multi maramureseni apeleaza la imprumuturi pentru a face fata cheltuielilor, insa prefera mai degraba sa ia bani de la banci decat sa apeleze la camatari. Si aceia care recurg la ”rechinii cizei financiare”, o fac pentru sume mici, de teama ca vor ramane fara case. In aceste conditii, se plang camatarii, ”businessul” nu mai e rentabil.
Multi romani fac fata cu greu crizei financiare. O buna parte dintre ei isi duc traiul de zi cu zi apeland la credite, luate fie din banci, fie de la persoane fizice sau camatari, cum li se mai spune. Acestia din urma se plang insa ca nu mai au clientela. Daca nu in urma cu mult timp faceau averi din camata, acum maramuresenii apeleaza la ei doar cand nu mai au incotro si numai pentru sume mici de bani.
„Tranzactiile merg destul de prost, nu ca altadata. Cei mai multi vin sa ia imprumut cateva milioane sa isi plateasca taxele sau o rata la banca sau pur si simplu sa mai aiba ceva bani pana cand iau salariul sau pensia”, a declarat pentru eMaramures.ro, unul dintre camatarii din Baia Mare, care nu a dorit sa i se dezvaluie identitatea.
„Eu unu’ ma ocup de aceasta meserie, daca pot sa ii zic asa, de vreo zece ani. Atunci am vandut un apartament si am zis sa investesc banii in modu’ asta. Acuma cred ca o sa ma las, cel putin pana trece criza, ca nu mai merge”, spune acelasi camatar.
Cei mai multi maramureseni prefera sa adreseze institutiilor bancare atunci cand au nevoie de imprumuturi. Oamenii au auzit despre pataniile maramuresenilor ”jecmaniti” de camatari si ii evita. Practica era relativ simpla. Camatarii imprumutau sume de bani, pentru care cereau garantii imobiliare sau alte bunuri de valoare.
Imprumuturile se faceau pe cale legala, cu un contract notarial. Insa un mic amanunt a facut ca zeci de maramureseni sa isi piarda casele sau masinile. Data prevazuta in actul notarial nu corespundea cu cea asupra careia s-au inteles partile. Astfel, se intampla ca datornicul sa restituie banii imprumutati depasind termenul prevazut in document. Daca aceste practici erau destul de frecvente in anii trecuti, acum camatarii sustin ca ei sunt cei care iau tepe.
„Pentru sume mai mici nu ma duc intotdeauna la notar sau, si daca ma duc, omul daca nu are de unde sa imi dea banii, nu am decat sa il dau in judecata si, pe calea instantei, pana ce imi recuperez eu banii, ajung sa se devalorizeze, asa ca e numai o pierdere”, spune Ferdinand B., un alt camatar din Baia Mare.
Cele mai multe persoane care dau cu imprumut bani spun ca au intrat in „afacere” de mult timp. Cunosc toate dedesubturile meseriei si se plang ca vremurile bune ale cametei au trecut.
Sursa: Calin Dragomir