Vezi VIDEO
ratele in franci elvetieni afecteaza si o serie de baimareni. Acestia incearca sa faca fata saltului imens pe care moneda l-a facut in utimele zile. De la data imprumutului, ratele s-au marit chiar si de trei ori. O baimareanca a facut un astfel de imprumut si spune ca bancile ar trebui sa ajunga la o intelegere cu oamenii. Mai ales ca aceste credite au fost prezentate ca si o optiune buna la aceea vreme chiar de angajatii bancii si nu au reprezentat neaparat prima dorinta a clientilor.
O baimareanca, care a dorit sa ramana sub protectia anonimatului, a luat un credit in franci elvetieni in 2007. La 100.000 de franci imprumutati, platea la aceea vreme o rata de 180 de lei, iar cursul era de 1,8 lei pentru un franc. Azi, dupa saltul spectaculos din ultimele zile francul este cotat de Banca Nationala a Romaniei la 4,58 lei. Iar rata baimarencei a ajuns la 450 de lei, adica de doua ori si jumatate mai mult.
„Am ales aceasta modalitate deoarece mi s-a spus ca este un credit foarte avantajos, cu o dobanda foarte buna. Chiar am facut o refinantare dintr-o moneda care era intr-un final mult mai rentabila ca francul elvetian”, ne spune baimareanca.
Cei care au luat credite in aceasta moneda spun ca inghetarea cursului valutar la o valoare de compromis intre banca si client ar fi o solutie. Astfel, multi dintre cei care au astfel de credite risca sa ajunga in imposibilitate de plata. Si mai este ceva, spun creditorii: creditul in aceasta moneda le-a fost prezentat de catre angajatii bancii.
„Nu am solicitat un imprumut in franci. Fiecare a mers dupa lei, dupa euro, dupa dolari. Nimeni nu a mers dupa un imprumut in franci. Acest fel de credit ne-a fost sugerat de cineva”, a adaugat baimareanca.
Aprecierea francului i-a facut pe creditori sa inceapa sa faca singuri calcule, in cautarea solutiilor pentru a iesi din acest impas. In cazul doamnei cu care am stat de vorba, aceasta a platit deja aproape 60% din suma imprumutata, fara a lua in calcul dobanzile. Si spune ea, bancile ar trebui sa fie receptive si sa accepte un curs valutar mai mic decat cel oficial.
„Dar, totusi, persoana a platit deja 60% in 2015 si vorbim de majoritatea debitorilor. Aceste credite s-au luat acum 7 ani si de atunci persoanele au platit si au platit mult. De aceea spun ca bancile care se plang ca pot avea pierderi foarte mari, nu sunt convinsa ca ar avea asemenea pierderi. Avand in vedere ca, daca o persoana a luat un imprumut de 100.000 si a platit 60.000, adica 60% din suma, totusi bancile au recuperat o mare parte din bani”, dupa declaratiile baimarencei.
Ne-am adresat si noi filialelor locale ale bancilor, insa reprezentantii acestora ne-au spus, cum de altfel le spun si imprumutatilor, ca un raspuns oficial poate veni doar de la sediile centrale, din Bucuresti.
Conform datelor prezentate de presa nationala, mai multe banci au venit cu solutii pentru clienti. Astfel, Piraeus Bank spune ca va propune solutii individuale clientilor sai, care sa conduca la mentinerea ratelor lunare aferente creditelor la un nivel apropiat celui din decembrie 2014. Volksbank Romania a inghetat cursul de schimb franc/leu pe o perioada de trei luni, la cursul folosit la sfarsitul anului 2014 de 3,8035 lei.
Pentru a veni in sprijinul clientilor, OTP Bank Romania a anuntat ca va reduce marja de dobanda cu pana la 1,5 puncte procentuale pentru persoanele care au credite cu dobanda variabila. Si Raiffeisen Bank a anuntat reducerea dobanzilor pentru creditele in franci elvetieni, cu cinci luni inainte de termenele contractuale.
Sursa: Sonia Rajnita