Vezi VIDEO
Sute de someri maramureseni asteapta sa participe la cursuri de formare profesionala, insa, deocamdata, acest lucru este imposibil, pentru ca nu mai sunt bani pentru organizarea acestor recalificari. Din cele 38 de cursuri de reconversie planificate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Maramures (AJOFM) in acest an, pana acum s-au derulat doar 14, dintre care patru in parteneriat cu Penitenciarul Baia Mare.
Criza a taiat serios din sansele somerilor maramureseni de a-si gasi de lucru in alte meserii. Asta pentru ca Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Maramures a ramas fara bani pentru organizarea cursurilor de reconversie profesionala. Reprezentantii institutiei au aratat ca ar mai fi nevoie de 100.000 de lei pentru a derula toate cursurile planificate la inceputul anului.
“Cu toateeconomiile pe care le vom face, mai avem nevoie de 100.000 de lei pentru a putea onora cursurile pe care ni le-am propus. Practic, ne-am propus anul acesta cam 750 de someri sa urmeze cursuri de calificare, insa pana in prezent doar jumatate, 350 urmeaza sau au urmat un curs. 38 de cursuri ne-am propus sa organizam, sa speram ca aceasta suma ne-ar fi suficienta sa ne putem incadra in programul de formare profesionala”, a declarat directorul executiv al AJOFM Maramures, Oana Osanu.
La ora actuala, sunt organizate cursuri pentru bucatari, cameriste, lucratori in cultura plantelor sau cresterea animalelor, dar si pentru administratori pensiune sau inspectori resurse umane. Totusi, cele mai cautate cursuri vizeaza alte meserii, pentru care nu exista, deocamdata, fonduri. Conducerea AJOFM spera, totusi, ca sumele solicitate sa fie alocate in urma rectificarii bugetare din luna iulie.
“Cele mai cautate sunt cele din domeniul cofetar patiser, bucatar, barman. Avem foarte mare solicitare pentru cursurile de coafura, pedichiura, manichiura si, neavand, bani suficienti, nu putem organiza”, a spus Oana Osanu.
Tot din lipsa de bani, oficialii AJOFM n-au reusit sa puna in aplicare niciuna din sanctiunile care ii vizau pe somerii ce nu participa la cursuri de formare profesionala. Conform unei dispozitii a conducerii AJOFM, persoanele aflate in evidentele institutiei si care refuzau participarea la un curs de calificare pierdeau indemnizatia de somer. Numai ca, deocamdata, s-a renuntat la aceasta masura coercitiva, tocmai pentru ca lipsa fondurilor nu permite organizarea mai multor cursuri care sa ofere posibilitatea sutelor de someri aflati pe listele de asteptare sa ia parte la recalificari.
Dintre cursantii care se recalifica, peste 60% trebuie sa fie incadrati in munca in termen de 12 luni. Pana acum, doar 27 de persoane din cele 350 participante la cursurile aflate in derulare in Maramures au reusit sa-si gaseasca slujbe, insa oficialii AJOFM spera capana la finele anului, numarul celor angajati sa fie mai mare. Si asta in ciuda faptului ca oferta de pe piata muncii din judet este foarte slaba.
Sursa: Camelia Tocaci