Vezi VIDEO
Maramuresenii vor fi obligati sa scoata din buzunare 250 de lei, daca se aleg cu rani care impun un vaccin antitetanos. Medicii din judet au aratat ca spitalele se confrunta cu o criza in privinta acestui tratament. Cele mai multe doze exista, in prezent, la dispozitia Spitalului Judetean din Baia Mare, insa si acestea sunt insuficiente pentru numarul mare de solicitari iar institutia medicala va risca sa ramana fara posibilitatea de a le acorda sprijin pacientilor care impun o imunizare de acest tip.
Criza vaccinului antitetanos este una la nivel national si a aparut dupa ce producatorul roman si-a incheiat activitatea. Pretul la care spitalele au putut achizitiona un astfel de vaccin era de aproximativ 4 lei, in vreme ce acum o doza adusa din Franta costa institutiile medicale 49 de lei. In conditiile in care preturile sunt mult mai mari, numarul vaccinurilor cumparate din achizitionate a fost limitat.
„In ultimele trei zile am achizitionat de pe piata aproximativ 70 de fiole de vaccin antitetanos. Vin zilnic 4-5 oameni care au nevoie de vaccinare antitetanica. Va dati seama ca la un Serviciu de Urgenta care are in fiecare zi 180-190 de pacienti este un numar. Acolo unde este necesar se va face vaccinarea „, a precizat, pentru eMaramures, directorul medical Vasile Pop.
Pentru a evita situatiile critice, avand in vedere ca dozele pe care le detine la ora actuala Spitalul Judetean pot ajunge doar pentru cateva saptamani, medicii au cazut de comun acord ca stocul existent sa fie folosit doar in cazurile in care este strict necesar.
„In conditiile in care se foloseste cu zgarcenie se poate ajunge si la o luna de zile sa le folosim. Noi incercam sa gasim pe piata si sa achizitionam. Preturile sunt destul de mari. Am incercat sa luam de la alte spitale din judet. Am intrebat si la spitalele din jur, dar nimeni nu are si atunci trebuie sa ne adresam la piata libera”, a explicat Pop.
Specialistii arata ca nu trebuie aplicat vaccinul pentru o simpla zgarietura sau o taietura minora, ci doar in cazul in care rana prezinta riscul unei infectii. Totusi, trebuie acordata o atentie deosebita acestui aspect pentru ca, in cazul infectarii, boala poate duce chiar la deces.
„Vaccinarea antitetanica se face in situatia plagilor de orice natura. Dar plagile cu risc tetanigen crescut sunt acele plagi profunde care sunt murdare de pamant, de gunoi. Acestea sunt plagile cu risc tetanigen crescut. Vaccinarea antitetanica se face in primul si in primul rand pentru a preveni riscul de boala, pentru ca boala odata declansata este cu un grad mare de mortalitate si suferinta bolnavului este imensa”, a mai adaugat directorul Vasile Pop.
Sursa: Anca Popescu Glodan