Presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente, dr. Viorel Vasile, a declarat ca producatorii nu mai livreaza medicamente, intrucat platile au fost intarziate. El a precizat ca 80-90% din medicamente, intre care si insulina, nu mai sunt distribuite, intrucat producatorii au sistat livrarile.
Presedintele asociatiei a precizat ca fiecare distribuitor are probleme in acest sens, la fel si farmaciile, dar mai ales spitalele. ”Producatorii vor plata in avans sau la 60-90 de zile, nu mai sunt dispusi sa accepte intarzieri. Ei au spus ca pot sa sisteze vanzarile pe piata romaneasca si sa ramana cu medicamente mai putine si sa se indrepte spre alte piete unde preturile se fac la timp”, a explicat dr. Viorel Vasile, intr-un interviu pentru Agerpres.
Ministerul Sanatatii (MS) a castigat, la inceputul lunii iunie, in instanta actiunea privind suspendarea efectelor Ordinului ministrului Sanatatii nr. 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman, actiune promovata de Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
La sfarsitul lunii martie, ARPIM a cerut instantei suspendarea Ordinului ministrului in urma caruia pretul medicamentelor s-a ieftinit, invocand mai multe motive de nelegalitate. Curtea de Apel decisese ca actiunea ARPIM este nefondata. Prin urmare, Ordinul ministrului Sanatatii ramane in vigoare, iar medicamentele isi pastreaza preturile stabilite prin acesta.
Incepand din 1 aprilie 2009, a intrat in vigoare Ordinul ministrului Sanatatii nr. 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman. In urma acestei prevederi legislative, pretul medicamentelor a scazut in farmacii, in medie cu 10%. La produsele romanesti a fost inregistrata o crestere, in medie, cu un leu/produs, fapt care nu genereaza un impact semnificativ asupra bugetului pacientilor.
Sursa: Agerpres