Vezi VIDEO
Criza economica generalizata, care a afectat si Romania, a produs o situatie fara precedent la nivel national, insa directorul sucursalei Maramures a BNR, Gheorghe Branzei, crede ca panica a fost cea care a facut ca situatia sa para mai grava decat este in realitate. El a precizat ca situatia economica actuala este fara precedent, care a prins Romania oarecum nepregatita. Vestea proasta a economistului maramuresean este aceea ca euro nu va mai scadea pana la sfarsitul anului acesta la valorile avute in urma cu o luna.
A crescut euro si inflatia, atat sub influenta unor factori interni, cat si externi, a explicat Gheorghe Branzei. Economistul maramuresean, care are o experienta de zeci de ani si vechime in sistemul bancar romanesc, a insirat si cativa dintre factorii interni care au avut o influenta negativa, printre care lichiditatea prea mare raportat la productia interna care sa vina in sustinerea politicilor monetare, presiunea de cresteri salariale, iesirea de pe piata a fondurilor speculative, dar si ai unor jucatori straini importanti de pe piata bursiera. Gheorghe Branzei a mai mentionat si deficitul in crestere al balantei comerciale, dar si scaderea volumului de exporturi pe fondul caderii economiei in strainatate.
Directorul BNR Maramures a explicat ca Romania nu avea cum sa fie ferita de influentele macroeconomice, stiut fiind ca in strainatate se inregistreaza o criza economica globala. Statele Unite traverseaza o perioada dificila dupa prabusirea investitiilor in domeniul imobiliar si care au tras cu sine si afaceri conexe.
El a precizat insa ca nu se poate vorbi de recesiune in Romania, care poate fi declarata doar in conditiile unei crize generalizate. ”Trebuie sa se inregistreze o scadere dramatica a PIB, o crestere a somajului, un procent foarte ridicat de inflatie. Recesiune este cand deja procentul de scadere raportat la o anumita perioada de timp este insemnat. La noi, in Romania, nu putem vorbi de o astfel de situatie”, a declarat Gheorghe Branzei. Acesta a motivat prin faptul ca ”rezerva valutara a Romaniei este destul de substantiala si chiar daca exista pesimism printre investitorii straini situatia nu este una de alerta”.
Gheorghe Branzei a spus ca se asteapta ca euro sa creasca chiar si peste cifra 4, tinand cont de ”perioada sensibila de acum”, mai exact nu doar pentru ca se inregistreaza o criza ecenomica generalizata, ci si pentru ca e o perioada de alegeri generale si, implicit, de schimbari politice. Cursul leu-euro va fi influentat si de cresterea preturilor la combustibili, gaze si energie, astfel incat, in ciuda oscilatiilor, s-ar putea ca mai des valoarea monedei UE sa ajunga peste cifra 4, decat sub.
”Din pacate, nu va scadea la un procent care sa ii bucure pe cei care au credite. Euro nu va urca insa prea mult peste valoarea de 4 lei, pentru ca BNR in mod cert va interveni. Oricum, anul acesta nu se va ajunge, din pacate, la 3,5 lei”, a declarat Gheorghe Branzei. Acesta a explicat ca nici BNR, nici alte institutii financiare nu au putut sa prevada criza economica actuala, iar atunci cand s-au facut evaluari ale cursului leu-euro pentru 2008 s-au luat in calcul alte conditii. Chiar daca nu a spus in mod deschis, economistul maramuresean a aratat ca ”istoric vorbind, o situatie atat de dificila nu a mai fost din anii ’30”, dar a spus ca sitiatia nu este chiar atat de sumbra, iar in acest moment ”nu se poate aprecia ca exista o criza economica la nivel de Romania”.
Prognozele specialistilor nu sunt deloc optimiste, astfel incat s-ar putea ca, in afara problemelor financiare, romanii sa aiba de suferit si de pe urma celor psihice.
Sursa: Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult