Uniunea Editorilor din Romania (UER) a facut apel catre autoritati pentru adoptarea unui plan anticriza pentru industria cartii, avand in vedere dificultatile cu care se confrunta acest domeniu de activitate.
Vanzarile de carte au scazut cu peste 30% in luna ianuarie a acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut. La aceasta se adauga reducerea drastica de catre ministerele Culturii si Educatiei a bugetelor destinate achizitionarii de carti si publicatii si incertitudinea asupra programelor de sprijin gen „100 euro pentru profesori”.
Editorii sustin ca vor adopta masuri anti-criza menite sa le asigure supravietuirea, cum ar fi scaderea planurilor editoriale cu 35-40%, reducerea personalului cu 10-25% si asigurarea unui management strict al resurselor umane, materiale si financiare.
„De departe, situatia cea mai grava este in privinta productiei de manuale, care se afla de 18 ani in pericol datorita incapacitatii Ministerului Educatiei de a asigura calendare pe termen lung si un cadru stimulativ editarii manualelor de calitate, precum si de a le achizitiona la preturi juste si echitabile„, afirma editorii.
Potrivit UER, ca urmare a bugetului anual alocat, de aproximativ 6 milioane de euro, adica 2,3 euro pe elev pentru toate manualele, si a mecanismului de achizitie care incurajeaza licitarea pretului sub cheltuielile de productie, s-a ajuns ca manuale de peste 100 pagini color sa coste in medie 2,5 lei, ceea ce nu acopera nici valoarea tiparului, nicicum drepturile de autor, tehnoredactarea, grafica, redactarea, corectura, transportul la inspectorate etc.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult