Economia din Maramures a inceput si ea sa scartaie, iar primele efecte ale crizei mondiale a inceput sa ii bantuie si pe administratorii societatilor din judet. Pentru luna decembrie, ianuarie si februarie deja au fost anuntate peste 400 de disponibilizari de catre societati care activeaza, cu preponderenta, in industria constructiilor, industriei lemnului si servicii conexe, dar si industria de componente electrice si constructii metalice. Reprezentantii AJOFM Maramures au centralizat datele primite in ultima perioada, iar situatia rezultata nu a mai fost atat de linistitoare ca in luna precedenta, cand nu s-au intrevazut concedieri masive si cand criza economica era mai prezenta in declaratii, decat in realitate.
Directorul adjunct al AJOFM Maramures, Aurelia Bontea, a precizat ca in luna decembrie au recurs sau vor recurge la concedieri colective sapte agenti economici. Solicitari in acest sens au venit de la Cepronef, care a pus in somaj 49 de persoane din totalul de 86 de angajati, Consim (84 din 121salariati), Hidroconstructia (12 din 111), 4 K Service (48 din 84), Astro TSC (7 din 19), Ambient (36 din 2.721 la nivel de tara) si Formear (42 din 126).
Pentru ianuarie s-au anuntat deja concedieri colective la AGIFCO (45 din 68), producatorul de ciment Chilia – sectia de constructii cladiri (24 din 29), prelucratorul de lemn Sitel (14 din 38), Nens din Ardusat (21 din 74). Deocamdata, pentru luna februarie doar un singur agent economic maramuresean a anuntat concedieri colective, Eurosiag Impex (20 din 41), insa reprezentantii AJOFM Maramues au fost de parere ca mai pot urma si altele, pentru ca obligatia administratorilor este de a face demersurile doar cu o luna inainte de punerea pe liber a muncitorilor. Salariatii disponibilizati primesc plati compensatorii doar in cazul in care in se prevede acest lucru in contractele colective de munca de la firmele lor, altfel se aleg doar cu ajutorul de somaj si consultanta de la AJOFM in gasirea altui serviciu.
Asadar, consecintele situatiei economice la locurile lor de munca se resimte tot mai mult. De altfel, chiar intr-un sondaj de opinie realizat pe un site specializat in joburi pe un lot de 1.810 respondenti a reiesit ingrijorarea romanilor. Daca urmarile imediate s-au vazut in disponibilizarile efectuate de marile fabrici de productie si micsorarea dramatica a numarului ofertelor de munca, si persoanele angajate resimt presiunea crizei: 35% se considera afectate direct, 40% nominalizeaza amenintarea ca fiind simtita, 21% se simt deloc sau foarte putin afectate si doar 4% se declara nehotarate in fata acestei situatii.
Sondajul privind criza economica la locul de munca, desfasurat in intervalul 16-18 decembrie 2008 pe un esantion de 1810 subiecti, a inregistrat urmatoarele rezultate:
1. Deloc – 10,60%
2. Foarte putin – 10,55%
3. Da, se face simtita – 40,27%
4. Ma afecteaza direct – 34,53%
5. Nu stiu – 4,05%
Meda Muntean
Sursa: Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult