Baimarenii s-ar putea sa nu mai beneficieze de serviciile societatii de transport in comun Urbis, pentru ca situatia economica a acesteia a ajuns dramatica si chiar primarul Cristian Anghel a declarat ca se apropie ”incet, incet” de faliment. Municipalitatea din Baia Mare a facut o analiza la Urbis si a propus un plan de masuri, care urmeaza sa fie pus in dezbatere in aceasta saptamana, la sedinta consiliului local. Urbis cheltuie cu mult mai mult decat produce.
Potrivit cifrelor contabile, societatea are nevoie intr-un an de circa 2 milioane de euro ca sa isi poata desfasura activitatea. Numai intr-o luna cheltuielile transportatorului local ajung la 1,1 milioane de lei, insa incasarile sunt de numai 700.000 -800.000 de lei. Ca sa impiedice falimentul, reprezentantii Primariei Baia Mare cauta solutii deoarece nu se poate renunta la activitatea Urbis, care presteaza un serviciu de interes public pentru baimareni.
Primarul Cristian Anghel a anuntat azi, 22 iunie 2009, planul de masuri care urmeaza sa fie supus aprobarii in sedinta de joi, 25 iunie, a Consiliului Local Baia Mare. El a precizat ca acesta a fost stabilit in urma discutiilor cu sindicatele, dar si cu patronatul Urbis, societate care se afla in subordinea municipalitatii si care primeste 30% din fonduri de la bugetul local.
”Planul de masuri este in patru puncte, iar acestea au ca scop impiedicarea falimentului. Prima masura este de reducere a numarului de curse, fara a desfiinta linii. Numarul liniilor va ramane acelasi, adica 24 de autobuz, una de troleibuz si una de microbuz, doar ca frecventa nu va mai fi aceeasi. Aplicarea nu credem ca va produce probleme mari, pentru ca in ultima perioada s-a inregistrat o scadere a numarului de calatori, iar in cartierele marginase si in zonele centrale nu vom opera modificari”, a explicat primarul.
El a mai declarat ca o alta propunere este aceea de a desfiinta dispeceratul Urbis din Sasar – de langa fosta Flotatie Centrala – pentru ca pe spatiul respectiv se plateste o chirie prea mare, care incarca mult costurile. Inchise vor fi si chioscurile de bilete nerentabile, identificate la capatul liniilor Valea Borcutului, Firiza, Nuci. ”Au fost situatii in care intr-o saptamana s-au vandut la aceste chioscuri doar doua bilete”, a declarat Anghel.
Costistitoare sunt mai mai ales cheltuielile cu orele suplimentare ale angajatilor Urbis, sporul adaugat sambata si duminica fiind de 200%. Primarul a spus ca prin reducerea acestuia la 150% s-ar putea face o economie considerabila.
De asemenea, s-a propus si majorarea pretului biletelor de autobuz cu 12,5%, in paralel cu incurajarea achizitiei de abonamente, care in opinia municipalitatii ar asigura venituri lunare constante. ”Din masurile propuse ar rezulta o economie de circa 200.000 de lei. Credem ca planul acesta ar putea mentine Urbis in picioare, mai ales ca ne intereseaza acest lucru tinand cont de importanta activitatii, dar si de faptul ca acolo s-a facut o infuzie de capital importanta”, a declarat primarul Cristian Anghel.
Sursa: Meda Muntean