Germanii reuniti miercuri seara la Berlin pentru a asista la meciul de fotbal al nationalei lor in cadrul Euro 2012 nu inteleg resentimentul europenilor fata de ei, afirmand ca „platesc pentru a-i scoate din criza si acestia nu ii iubesc”, relateaza AFP.
Rudolf Winkel, un laborant in varsta de 58 de ani originar din Lörrach (sud-vest), care este in trecere prin capitala germana, nu intelege de ce Germania, cel mai mare contributor la planurile de ajutor europene, este considerata „vinovata”.
Germania este acuzata ca este inflexibila in exigentele sale cu privire la austeritatea bugetara sau ca tergiverseaza acceptarea cresterii ajutoarelor, agravand de facto criza, potrivit unora. in consecinta, drapelul german si imaginea cancelarului Angela Merkel in uniforma nazista au fost arse pe strazile din Atena.
„Se insala”, afirma el. „Noi suntem cei care ajutam”, adauga sotia sa, Monika. Cei doi nu ezita sa compare aceasta atitudine cu escrocheriile ale caror victime sustin ca au fost de mai multe ori in timpul croazierelor pe Mediterana. „Este o problema de mentalitate”.
Acest sentiment este impartasit de multi germani, chiar in randul celor mai tineri veniti cu sutele de mii pentru a incuraja Germania in partida cu Olanda, in fata Portii Brandebourg.
„Este bine sa scoti bani pentru a ajuta tarile in criza dar sa fii luat drept naiv, nu este prea placut”, afirma Miriam Schikora, in varsta de 24 de ani, studenta la constructii.
„Ei trebuie sa indeplineasca partea cea mai mare a muncii, noi nu putem decat sa ii sustinem”, a adaugat ea.
La sfarsitul lui 2011, Germania, prima economie a zonei euro si primul contributor la planurile de ajutor europene, a virat in total 20 de miliarde de euro Greciei, Irlandei si Portugaliei. Acesti bani ii vor fi restituiti cu dobanda, cu exceptia cazului in care aceste state intra in faliment.
Berlinul participa cu 22 de miliarde de euro la fondurile proprii ale MES, fondul de ajutor permanent european, si furnizeaza garantii care influenteaza nivelul datoriei sale.
Totusi sunt rari cei care pun la indoiala o conducere care a inspirat mai multe acorduri incheiate la Bruxelles, intre care faimoasa „regula de aur” care impune disciplina bugetara.
„Europa are nevoie de un motor puternic care trebuie incredintat uneia sau mai multor tari”, apreciaza Sebastian Weis, in varsta de aproximativ 30 de ani si „salariat al unei companii mari”.
Ca majoritatea concetatenilor sai, el aproba dogma austeritatii aparate de Merkel si de ministrul sau de Finante Wolfgang Schäuble, care cere aproape zilnic ca statele in criza sa „isi faca temele”.
„Este ca o banca ce acorda un credit, ea vrea ceva inapoi”, afirma el.
„Germanii ar face mai bine sa se ocupe de problemele lor, in loc sa se implice pentru alte tari”, apreciaza un pensionar originar din Berlinul de Est, care sustine ca are „o pensie frumusica” dar vrea sa ramana anonim.
„Aceste miliarde ar trebui investite in crese, scoli, drumuri. Toate aceste bogatii vin totusi de la contribuabilii germani”, afirma el. Imaginea Germaniei poate fi degradata in unele tari straine, dar germanii chestionati nu vad de ce nu si-ar mai petrece acolo vacantele.
„Nu suntem amenintati”, asigura Monika Winkel. „Germanii aduc bani, suntem adeseori mai bine primiti decat turistii de alte nationalitati”, adauga Lars Mecking, in varsta de 31 de ani, consilier la o agentie pentru fortele de munca originar din Dorsten (vest).
Guvernul este insa destul de ingrijorat, lansand la sfarsitul lui februarie un plan de comunicare pentru a lupta impotriva reaparitiei „vechilor prejudecati” ale unei tari „superputernice” in Europa.
Sursa: Mediafax