Primarul Cătălin Cherecheş a trimis o notificare către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere în județul Maramureș (A.D.I.G.I.D.M Maramureș) şi Consiliul Județean Maramureș, pe care o publicăm integral:
Având în vedere situația de o gravitate extremă în care a ajuns comunitatea băimăreană prin abandonarea serviciului public de salubrizare – componenta colectare și transport a deșeurilor menajere de către S.C. Drusal S.A., care prin contractul nr. 116 / 13.05.2019, încheiat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere în județul Maramureș, are dreptul exclusiv de prestare a acestui serviciu pe zona 1 de colectare, în care a fost introdus municipiul Baia Mare, constatăm încălcarea în mod iresponsabil a obligațiilor contractuale de către operator.
De asemenea, luăm act și de abandonarea de către S.C. Drusal S.A. a serviciului public de salubrizare – componenta depozitare, delegat operatorului prin contractul nr. 5184 / 2018 încheiat de către Consiliul Județean Maramureș.
Am notificat atât Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere în județul Maramureș, cât și Consiliul Județean Maramureș pe parcursul anului 2022 cu privire la nerespectarea obligațiilor contractuale asumate de către S.C. Drusal S.A., atât cu privire la contractul nr. 116 / 2019, având ca obiect colectarea și transportul deșeurilor menajere de pe raza Municipiului Baia Mare și a altor 30 de localități, dar și a contractului nr. 5184 / 2018 încheiat cu CJ Maramureș având ca obiect depozitarea deșeurilor cu toate fazele tehnice de procesare.
Mai mult, considerăm contractul nr. 5184 / 2018 lipsit de obiect, având în vedere inexistența depozitului ecologic, care, conform contractului de mai sus, trebuia să fie funcțional chiar de la momentul demarării procedurilor de licitație în numele Unităților Administrativ Teritoriale din Maramureș, de către Consiliul Județean. Atât obiectul contractului, cât și costul (tariful) au fost denaturate fără acceptul beneficiarilor finali, respectiv a Unităților Administrativ Teritoriale în numele cărora acționează Consiliul Județean Maramureș în calitate de delegatar.
Depozitul ecologic care trebuia să fie funcțional pe raza comunei Fărcașa a fost inițial înlocuit pe o perioadă de 3 ani cu un depozit temporar situat în Satu Nou de Jos, la limita administrativă cu Municipiul Baia Mare, ulterior realizându-se o activitate de înfoliere, balotare și depozitare neautorizată de către Primăria Municipiului Baia Mare, pe str. Oborului, iar începând cu luna septembrie 2021, fiind transportate deșeurile de către operatorul S.C. Drusal S.A. la diverse depozite ecologice din județele Bihor și Mureș. Referitor la costuri, tariful inițial licitat de aproximativ 100 lei / tonă, a fost majorat la peste 400 lei / tonă, majorare pe care o suportă cetățenii și persoanele juridice din Baia Mare, deși acestă majorare este exclusiv culpa Consiliului Județean Maramureș, prin nefinalizarea în termen a depozitului ecologic Fărcașa.
Constatând cu îngrijorare situația, Autoritatea Locală a Municipiului Baia Mare atrage atenția asupra afectării de netolerat a drepturilor legale de care trebuie, în mod obligatoriu, să beneficieze cetățenii băimăreni, cât și entitățile juridice care își au activitatea pe raza municipiului.
Solicităm în regim de maximă urgență convocarea de către Președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere în județul Maramureș și Președinte al Consiliului Județean Maramureș, domnul Ionel Bogdan, a forurilor decidente ale asociației în vederea anulării contractului nr. 116 / 2019 încheiat cu S.C. Drusal S.A. pentru prestarea serviciului de colectare și transportare deșeuri – zona 1 de colectare. De asemenea, solicităm prin această notificare Consiliului Județean Maramureș anularea contractului nr. 5184 / 2018 încheiat cu S.C. Drusal S.A. având ca obiect serviciul de depozitare a deșeurilor.
Municipiul Baia Mare înțelege să aibă toleranță zero față de astfel de manifestări iresponsabile și nelegale ale operatorului de salubrizare și reiterăm încă o dată regretul că acest serviciu public esențial pentru comunitatea noastră nu mai este, începând cu anul 2020, sub autoritatea, coordonarea, controlul și gestiunea autorității locale băimărene, constatând cu îngrijorare diminuarea semnificativă a calității acestui serviciu public în ultimii 3 ani și o creștere consistentă a costurilor, afectând atât bugetul local al municipiului, cât și resursele financiare ale operatorilor economici și cetățenilor.
Vă rugăm, în numele întregii comunități băimărene, să acționați ferm și prompt pentru a apăra interesele legitime ale municipiului Baia Mare și ale județului Maramureșului.
Vă asigurăm de întregul nostru sprijin pentru a organiza și dezvolta gestiunea deșeurilor în județul Maramureș, într-o manieră modernă tehnologic, performantă organizațional și cu impact pozitiv civic – educațional, asupra comunităților pe care le reprezentăm. Cu considerație, Dr. Ec. Cătălin Cherecheș, primarul Municipiului Baia Mare.