Vezi VIDEO
In loc sa se bucure de ieftinirea medicamentelor impusa de Ministerul Sanatatii de la 1 iulie, bolnavii sunt din ce in ce mai suparati. Ieftinirea cu 20 de procente a produselor farmaceutice i-a determinat pe multi importatori sa nu mai aduca unele produse ieftine, astfel ca acestea au disparut de pe piata.
„Avem probleme cu stocurile de medicamente. La bolnavii cronic, din cauza ieftinirilor, firmele importatoare sunt silite sa nu mai aduca pentru ca la pretul impus ei nu mai pot. Nu pot sa suporte pierderile. Firma producatoare, nici ei. Ei au acelasi pret de cost si-atunci cine suporta aceasta pierdere?”, a declarat Julieta Vele, farmacist.
Farmaciile sunt cele care au suportat si pierderile impuse de Ministerul Sanatatii. Astfel, farmacistii au fost nevoiti sa taie din preturi 20 de procente bune, iar pierderile inregistrate sunt masive.
„Noi avem o nota de reevaluare la 1.07.2015 a produselor care s-au ieftinit. Si pierderea pe stocul de produse care s-au ieftinit este 14,33% in farmacia noastra. Ganditi-va dumneavoastra, deci este o pierdere mare”, a mai spus farmacista.
Pe langa medicamentele care se elibereaza in mod normal pe retetele gratuite si compensate, in farmacii mai este criza si de medicamente uzuale, nu neaparat care se elibereaza cu prescriptie.
„Pentru circulatia periferica avem mari probleme. Avem retete care au fost in asteptare si nu le-am putut onora si i-am trimis in alta parte pentru ca sunt medicamente care se aduc pe cota si depozitele care au farmaciile lor, ei isi trimit produsul in farmaciile lor si nu ajunge la toata lumea pentru ca nu se aduce cantitatea suficienta ”, a concluzionat farmacista.
In concluzie, ca sa nu ramana fara medicamentul cu care s-au obisnuit, bolnavii care au afectiuni cronice fie isi vor face stocuri acasa, fie vor lua la rand farmaciile din oras pana isi vor gasi medicamentul dorit.
Sursa: Ana Pop