Guvernul belgian a lansat ieri, 24 noiembrie, un apel chemand populatia in ajutor in fata crizei datoriilor, anuntand printr-un mare efort publicitar un imprumut de stat deschis tuturor in timp ce problemele bugetare si politice se acumuleaza in tara. „Avand in vedere dificultatile de pe pietele financiare, dorim inainte de toate sa facem apel la capacitatile de economii ale belgienilor pentru finantarea datoriei”, a explicat primul ministru in exercitiu Yves Leterme, care gestioneaza afacerile curente din aprilie 2010.
In principal, din cauza unui conflict intre comunitatile neerlandofona (ce corespunde regiunii Flandra n.r.) si francofona cu privire la viitorul tarii, Belgia nu mai are de la aceasta data un guvern in plin exercitiu. Agentia Datoriei a lansat o obligatiune de stat deschisa tuturor insotita de o rata a dobanzii de 3,5% la 4,2%, in functie de scadenta, considerata interesanta de Leterme, care pentru prima data promoveaza el insusi acest tip de operatiune, noteaza AFP.
„Scopul meu este de a strange cel putin 200 de milioane (e euro) De obicei, sunt 70 sau 80 de milioane dar eu vreau mai mult decat dublul recoltei”, a precizat la televiziunea RTBF Leterme, in timp ce a recunoscut ca aceasta nu ar satisface nevoile statului de finantare pentru acest an. „Avem nevoie de inca aproximativ doua miliarde de euro, dar daca putem aduna 200 de milioane de la depunatorul belgian, s-ar reduce povara datoriilor. Cand trebuie sa o plasam pe pietele internationale, ne costa mai mult”, a subliniat el.
Guvernul in exercitiu este obligat sa actioneze intrucat „problemele noastre de a forma de mult timp un guvern si a ajunge la un acord asupra bugetului provoaca neincredere suplimentara”, a recunoscut Leterme. Luni, la peste 500 de zile de la ultimele alegeri legislative, liderul socialist francofon Elio Di Rupo, insarcinat cu formarea viitorului guvern, a anuntat ca cere sa demisioneze din cauza dezacordurilor persistente intre partidele politice, de data aceasta pe probleme de buget.
In lipsa unei alternative, suveranul i-a cerut sa ramana, dar tensiunile au ramas puternice joi intre cele sase formatiuni /trei flamande si trei francofone/ angajate in discutii si Di Rupo nu a anuntat inca daca el accepta sa isi continue misiunea. Efortul necesar pentru a echilibra bugetul este de o amploare fara precedent intrucat Belgia trebuie sa gaseasca 11,3 miliarde de euro pentru a reveni deficitul ei sub 3% din PIB in 2012, asa cum impune UE. Pentru a realiza acest lucru, liberalii vor „o terapie de soc”, in timp ce socialistii si democrat-crestinii doresc o evolutie blanda pentru a proteja salariatii.
Sursa: Agerpres