Situatie grava in Maramures, unde nu mai sunt bani pentru tratamentul oncologic. Desi in acest an a fost prevazuta o majorare a fondurilor pentru derularea Programului National de Oncologie, in ambulatoriu, pentru luna august nu mai exista fonduri. Pobleme sunt si in farmaciile din judetul Maramures, la ora actuala facandu-se eforturi in vederea decontarii retetelor pentru tratamentul oncologic din lunile martie si aprilie.
Conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CAS) Maramures a solicitat la nivel central suplimentarea fondurilor pentru Programul National de Oncologie, deoarece banii prevazuti la acest capitol s-au epuizat. Asta in ciuda faptului ca pentru acest an, sumele venite de la buget au fost majorate.
”La Programul National de Oncologie in ambulatoriu prevederea bugetara s-a majorat cu 1.250 mii lei. Desi am primit aceasta majorare, se acopera doar partial consumul lunii iulie 2009, ramanand luna august de acoperit. Pentru aceasta luna sunt epuizate fondurile. Conducerea institutiei a solicitat o suplimentare luand in calcul o eventuala deblocare a fondului de rezerva constituit la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, acest lucru fiind influentat si de sumele care vor fi colectate la fondul de asigurari de sanatate. In ceea ce priveste platile catre unitatile farmaceutice, in cazul oncologiei sunt nedecontate facturile partial din luna martie, partial si facem eforturi sa decontam toata luna martie, inclusiv aprilie„, a precizat purtatorul de cuvant al CAS Maramures, Claudia Ganea.
Cat despre sumele necesare pentru onorarea retetelor prescrise pentru bolnavii cronici si de diabet zaharat, acestea s-au epuizat inca din luna aprilie, facturile fiind achitate de CAS catre farmacii pe luna aprilie, doar partial.
Reprezentantii CAS Maramures au mai declarat ca la nivelul judetului se incearca in continuare atragerea de fonduri de la nivel central. In ultimii ani s-a reusit colectarea a 46%, diferenta fiind primita prin redistribuire de la alte judete. Numai ca in acest an se estimeaza ca procentul de 46 % va fi in scadere din cauza crizei economice, ceea ce ar putea genera si acutizarea problemelor cu tratamentul oncologic si cel al bolnavilor cronici, care se stie ca e unul mult mai costisitor.
Sursa: Camelia Tocaci