In mod ironic, criza de locuinte sociale va fi una de durata in Baia Mare chiar daca in municipiu sunt in derulare numeroase proiecte imobiliare care prevad construirea unor blocuri cu zeci de apartamente si chiar a unor cartiere rezidentiale. Proiectele se adreseaza insa doar oamenilor cu bani, pentru ca sarmanii care traiesc doar dintr-un salariu mediu pe economie au incetat sa mai viseze la o casa a lor si, cel mult, se gandesc cum ar putea sa mosteneasca una. Municipalitatea din Baia Mare nu a gasit pana acum fonduri pentru constructia de locuinte, iar investiile pe care le are in plan sunt prea mici ca sa acopere miile de cereri de locuinte.
Primaria Baia Mare are inregistrate aproximativ 1.200 de cereri de locuinte sociale, pe care in anul 2008 le-a trecut in categoria prioritatilor. Pana la sfarsitul anului se estimeaza ca se vor aduna peste 2.000 de cereri. Numarul solicitarilor este ridicat, tinand cont de faptul ca tot cam atatia locuitori are o comuna mai mica. In schimb, planurile autoritatilor locale prevad construirea a circa 200 de locuinte in urmatorii doi-trei ani.
In viitorul apropiat , singurele investitii mai importante ale municipalitatii in domeniul imobiliar sunt cele de reabilitare a blocurilor sociale Horea 46 A si Horea 46 B, Luminisului 13 si 13 A, precum si imobilul de langa fosta garnizoana a Jandarmeriei. Viceprimarul din Baia Mare, Mircea Dolha, a declarat ca lucrarile de reabilitare au inceput deja pe strada Luminisului, iar foarte curand se va incepe si pe strada Horea. ”Blocurile se vor mansarda, se vor reintroduce utilitatile, pentru ca nu este apa, curent si gaz. Se va termoizola fatada si se va zugravi. Vor fi facute toalete civilizate, astfel incat locatarii sa aiba conditii normale”, a declarat Dolha.
El a spus ca pana in primavara anului 2009 spera sa fie gata si lucrarile pe Jandarmeriei, unde ar urma sa fie cazati chiriasii evacuati din casele nationalizate, care au fost retrocedate. Numai pentru acest imobil sunt deja 120 de cereri, dupa cum a declarat Dolha. ”Pe Jandarmeriei se poate lucra si in timpul iernii, pentru ca sunt de facut reabilitari doar pe interior. In acest caz exista un studiu de fezabilitate aprobat si mai trebuie stabilit executantul lucrarilor. Sper ca in primavara sa fie gata, iar oamenii sa se poata muta.”
Chiriasi la un pas de evacuare dupa ce casa in care stau risca sa se prabuseasca
Situatia nu este insa pe atat de simpla cat pare. In unele cazuri, oamenii pot sa mai astepte sa li se ofere o alta casa, in altele nu prea. De exemplu, patru familii de pe strada Vasile Lucaciu, la numarul 90, care locuiesc intr-o casa retrocedata stau cu bagajele la usa, pentru ca in orice moment imobilul risca sa se prabuseasca. Locatarii chiar au fost la un pas de evacuare in cursul serii de miercuri, 27 august, dupa ce grinzile putrede care sustin acoperisul casei au inceput sa cedeze.
O echipa a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Maramures a fost hotarata sa scoata lumea din imobil, considerand pericolul mult prea mare. De altfel, furnizarea gazului metan a fost sistata in imobil pentru prevenirea unui accident ori a unei explozii. Locatarii au ramas in case peste noapte pe proprie raspundere, spunand ca nu le-ar conveni sa mearga cu o boceluta in azilul de noapte printre betivi, aurolaci sau alti oameni fara capatai. ”Nu vreau sa plec. Sunt bolnav. Ma doare piciorul si umblu in carja. Sunt prea batran sa ma iau si sa ma duc cine stie unde, iar de acolo altundeva. Astept pana mi se repartizeza locuinta pe Jandarmeriei, acolo unde mi s-a promis”, a spus unul dintre locatari, care a adaugat ca desi ii este teama de fiecare data cand mai aude un pocnet in peretii casei prefera sa ramana in locul in care sta de aproape 30 de ani.
Multi baimareni cer locuinte sociale pentru tot restul vietii
O alta familie de chiriasi din acelasi imobil a recunoscut ca ar fi putut sa se mute intr-una din locuintele sociale oferite de primarie, dar a precizat ca intr-o garsoniera nu are cum sa stea. ”Avem sase copii. Mai suntem eu si sotia. Pai unde sa dormim? Pe jos? Ne-ar trebui doua camere. Nici patul pe care il avem nu ne incape acolo unde am primit repartitie. Am fost si am vazut”, a spus Antal Gaspar. Sotia acestuia, Maria, a declarat ca nu isi pot permite sa se mute in chirie, pentru ca preturile cerute sunt prea mari. ”Chiria ii 100-200 de euro. Noi avem pensie de boala. Am trei copii mai mici. Ne mai ajuta astia mari, ca merg la lucru, dar nu ajunge. In plus, nu ne primeste nimeni in chirie, ca zice ca suntem prea multi”, a precizat Maria.
Viceprimarul Mircea Dolha – la care oamenii au fost in audienta saptamana aceasta, dar carora le-a ”intors” vizita acasa in cursul serii de ieri, 27 august, cand s-a dispus evacuarea – a aratat ca municipalitatea nu poate rezolva toate cererile. ”Noi ii ajutam daca putem. Lumea nu vrea sa inteleaga ca locuintele acestea sociale nu se dau pe viata. Sunt conditii clare, iar acestea ar trebui eliberate dupa 3, 4, 5 ani. Situatiile astea dificile in care se afla unii nu se mai termina insa niciodata”, a declarat Dolha.
Oamenii vorbesc despre o mafie a locuintelor sociale in Baia Mare
Pe fondul crizei de locuinte sociale, exista si numeroase discutii despre modul in care se acorda acestea in Baia Mare. Numerosi chiriasi au reclamat ca se comit abuzuri, ca unele cereri au prioritate fiind depuse de persoane care stiu la cine sa umble si pe cine sa ”unga”, iar cei aflati in nevoie sunt ignorati fie pentru ca nu pot cumpara bunavointa unora sau altora. Timid, exista si declaratii in care se regaseste sintagma ”mafia locuintelor”, dar care nu este explicata pentru ca oamenii se tem ca daca vor denunta anumite persoane ar putea pierde pentru totdeauna dreptul de a primi o locuinta sociala.
O ancheta penala in care a fost implicat chiar si Gheorghe Fotonea, seful Serviciului Spatiu Locativ din cadrul Primariei Baia Mare, chiar a fost inceputa, insa ea nu a adus niciun fel de lamuriri. Oamenii vorbesc insa despre faptul ca anuniti lideri ai rromilor din Baia Mare ar trage sforile la repartizarea locuzintelor sociale si ar fi situatii in care diverse persoane ar fi favorizate chiar daca au mai detinut un contract de chirie cu statul. Ar fi de precizat ca o persoana are dreptul sa beneficieze la o singura locuinta sociala, nicidecum la mai multe.
Incercarea de influentare a Comisiei de Locuinte Sociale a fost abordata si de viceprimarul Mircea Dolha, care are in atributie acordarea de repartitii pentru case. El a recunoscut ca a sesizat presiuni asupra membrilor comisiei si a precizat ca au fost amenintari din partea unor lideri rromi. ”Au zis ca vin sa faca greva foamei in fata primariei, dar eu m-am saturat deja de strigatele si amenintarile lor de pe holurile primariei”, a spus Mircea Dolha. Tot el a recunoscut insa ca va fi foarte greu poate chiar imposibil sa fie rezolvata criza de locuinte sociale din Baia Mare.
Sursa: Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult