Comisia Europeana va propune azi, 26 noiembrie, un amplu pachet de masuri menite a relansa economia europeana si a preveni degenerarea crizei financiare si economice intr-una sociala. Obiectivul planului de relansare va fi protejarea locurilor de munca si a puterii de cumparare pe termen scurt, investind in acelasi timp in stabilitatea economica pe termen lung si in combaterea schimbarilor climatice.
Acest plan nu reprezinta o formula unica ce va fi aplicata tuturor statelor membre, insa fixeaza un cadru de masuri ce pot fi luate de guvernele nationale, tinandu-se insa cont de situatiile specifice ale bugetelor, ale expunerii la criza financiara si economica, de eventualele dezechilibre macroeconomice.
Un aspect central al planului il va constitui setul de ”stimulente fiscale”, ce va include, printre altele, propunerea de reducere a TVA pentru serviciile ce presupun munca intensa, reducerea impozitelor pe venituri pentru muncitorii cu salarii mici, subventii din fonduri publice pentru familiile cu venit redus etc.
Comisia va insista insa ca aplicarea acestor masuri trebuie sa se faca respectandu-se prevederile Pactului de Stabilitate si Crestere, in special cea referitoare la deficitul bugetar care nu are voie sa depaseasca 3% din PIB. Totusi, Comisia recunoaste ca unele state vor fi nevoite sa depaseasca, in cursul anilor 2009 si 2010, pragul de 3% in incercarea de a implementa masurile continute in acest plan. Nu vor fi insa declansate imediat procedurile de sanctionare, ci li se va acorda un termen ce va fi stabilit de la caz la caz pentru a readuce deficitul sub 3%, tinandu-se astfel cont de ”circumstantele extraordinare”.
Un alt element asupra caruia va insista planul Comisiei se refera la intreprinderi si la modul in care acestea pot avea acces la finantare, reducandu-li-se in acelasi timp costurile administrative. Industria auto beneficiaza de o atentie aparte, dupa ce unele state membre au anuntat deja masuri pentru sustinerea acestui sector.
Pana la prezentarea planului de catre presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, Comisia refuza sa dea orice fel de cifra cu privire la valoarea totala la care s-ar ridica implementarea acestor masuri. Barroso insusi a sugerat la un moment dat ca ar putea fi vorba de cel putin 1% din PIB-ul comunitar, ceea ce ar insemna aproximativ 130 miliarde euro. Unele state membre – in special cele nou aderate la UE – au dat de inteles ca pentru ele 1% din PIB reprezinta o suma mult prea mare pentru a putea fi suportata in conditiile actualei crize.
Finantarea pachetului de relansare economica nu este insa singurul element asupra caruia statele membre nu sunt de acord. Si propunerea de reducere a TVA-ului si a impozitelor pe venituri pare sa se loveasca de opozitia Berlinului, dupa cum relateaza presa germana. In schimb, Marea Britanie este chiar dornica sa imbratiseze aceste masuri, pentru a stimula consumul intern in pragul sarbatorilor de iarna.
Pentru a aduce la un numitor comun aceste divergente, presedintele Barroso a calatorit intens in ultimele saptamani in diverse capitale europene si s-a consultat cu guvernele nationale pentru a vedea care sunt pozitiile acestora. Intentia sa este aceea de a obtine aprobarea din partea tuturor sefilor de stat si de guvern pentru acest plan de relansare economica la viitorul summit european din 11-12 decembrie.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult