Primele trei centre de inregistrare si selectare a migrantilor, asa numitele ‘hotspoturi’, vor deveni functionale pana la sfarsitul lunii octombrie pe insulele grecesti Lesbos, Kos si Leros, aflate in prima linie a fluxului de refugiati veniti din Orientul Mijlociu, transmite AFP citand un anunt al autoritatii grecesti insarcinate cu primirea refugiatilor.
Liderii europeni, reuniti miercuri la summitul convocat pentru discutarea crizei provocate de valul fara precedent de migranti arabi, africani si asiatici, au insistat asupra urgentei crearii unor asemenea centre in Italia si Grecia, principalele tari unde sosesc acesti migranti, inca un centru urmand sa fie creat in Bulgaria si altele posibil in Turcia, daca se va ajunge la o intelegere cu guvernul de la Ankara.
In cadrul acestor hotspoturi, migrantii vor fi inregistrati si apoi separati aici in imigranti economici – care in mod normal ar trebui repatriati in tarile lor – si refugiatii a caror cerere de azil este aparent justificata si care vor fi redistribuiti din aceste centre catre statele Uniunii Europene conform planului de cote obligatorii de refugiati, adoptat marti la Consiliului european pentru Justitie si Afaceri Interne (JAI).
Acest plan prevede impartirea prin cote obligatorii a 120.000 de refugiati sositi in Italia si Grecia, in plus fata de un prim grup de 40.000 despre care s-a convenit deja in luna iunie ca va fi repartizat prin cote ‘voluntare’.
Cei 120.000 de refugiati – proveniti in special din Siria, Irak si Eritreea, singurele tari unde rata acceptarii cererilor de azil in UE trece de 75% – vor fi impartiti in doua mari grupuri, de 66.000 si respectiv 54.000 de refugiati.
Pentru grupul de 66.000 s-a stabilit deja repartitia pe tari, Romaniei revenindu-i 2.475 de refugiati. La acest numar se adauga cei 1.785 de refugiati pe care Romania s-a angajat sa-i primeasca prin cotele ‘voluntare’ convenite in luna iunie, precum si refugiatii care ii vor fi repartizati din ultimul grup, cel de 54.000.
Distributia acestora din urma pe tari nu a fost inca stabilita, dar presedintia luxemburgheza a Consiliului UE a anuntat ca ar urma sa se respecte aceeasi proportionalitate ca in cazul grupului de 66.000 de refugiati, decizie ce mai trebuie confirmata anul viitor la o data ce nu a fost inca stabilita. Daca se va mentine aceeasi proportionalitate, calculul in functie de acest criteriu arata ca Romaniei i-ar reveni inca 2.025 de refugiati, pe langa cei 1.785 asumati voluntar si cei 2.475 a caror repartitie pe tari este in prezent stabilita. Asadar, numarul total al refugiatilor pe care Romania va trebui sa-i primeasca ar putea ajunge la aproape 6.300.
Romania a votat impotriva impunerii acestor cote, alaturi de Ungaria, Cehia si Slovacia. Ultimele doua au anuntat ca vor contesta la Curtea de Justitie a UE (CEJ) decizia Consiliului JAI privind cotele obligatorii de refugiati, guvernul slovac precizand de asemenea ca nu va aplica aceasta decizie.
Sursa: Agerpres