Vezi VIDEO
Trei zile, atat a durat programul Rabla anul acesta in Maramures. Pregatite de asaltul soferilor care ar fi dorit sa scape de masinile uzate, firmele de preluare a fierului vechi au ramas cu ochii in soare, deoarece au primit foarte putine cupoane. Acum, singurii oameni care vin la centrele de preluare sunt cei care s-au inscris pe listele de asteptare si doar pentru a se interesa daca programul s-a reluat sau nu. Doar 100 de rable au fost casate anul acesta, in judet, in timp ce anul trecut au fost scoase din uz peste 1.000 masini vechi.
La scurt timp dupa ce programul de innoire a parcului auto a demarat anul acesta, responsabilii Ministerului Mediului au declarat ca e foarte probabil ca „Rabla” sa se sisteze din cauza lipsei fondurilor. Lucru care s-a si intamplat, in ciuda cererilor numeroase din partea soferilor care au vrut sa scape de masinile vechi. In aceste conditii, maramuresenii care si-au propus sa isi achizitioneze un automobil nou cu ajutorul voucherelor in valoare de 3.800 de lei vor trebui sa astepte cel mai probabil pana anul viitor.
„Pe data de 18 aprilie am plecat la Bucuresti, am facut decontul celor 100 de cupoane pe care le-am primit si am cerut sa ni se mai dea altele. Ni s-a spus ca pentru moment programul Rabla este blocat din lipsa de fonduri. Alte informatii, daca se va relua si cand, nu ni s-au furnizat”, a spus Augustin Ilut, sef Sectie Metal in cadrul Remat.
Peste 480 de oameni s-au inscris pe listele de asteptare, iar unii dintre ei au platit chiar si avansul pentru o masina noua, bazandu-se ca vor putea folosi trei tichete pentru a achita contravaloarea autovehiculului. Odata cu blocarea programului, se vad pusi in situatia de a pierde banii pe care i-au dat. De pierdut va avea si societatea Remat, unde a fost amenajat un birou pentru preluarea cererilor si au fost angajate doua persoane pentru ca prelucrarea dosarelor sa mearga cat mai repede. Activitatea lor a durat insa doar cateva zile, pana cand programul a fost stopat.
„Din punct de vedere logistic, noi am fost pregatiti sa luam cel putin 1.000 de masini, la fel ca la nivelul anului trecut. Speranta avem si noi ca programul se va relua, asteptam sa vedem ce hotarari va lua noul guvern”, a incheiat Augustin Ilut.
Explicatia autoritatilor in privinta stoparii programului Rabla a fost ca, desi in conturile Administratiei Fondului de Mediu exista banii necesari, s-a decis ca fondurile sa nu fie folosite, pentru a se mentine in limite normale deficitul bugetar. Cu toate acestea, la jumatatea anului se spera ca se vor aloca sume de la bugetul de stat pentru repornirea programului.
Sursa: Andrei Gherghel