Vezi VIDEO
Gasirea unui loc de munca pentru o persoana cu dizabilitati, mai ales in aceasta perioada in care joburile vacante sunt extrem de putine, este o adevarata aventura. Dupa desfiintarea cooperativelor mestesugaresti, acolo unde acestia puteau sa fie utili societatii, locurile de munca pentru persoanele cu dizabilitati au devenit tot mai putine, iar, in momentul de fata, in judetul Maramures persoanele cu handicap incadrate in munca sunt adevarate exceptii.
Subprefectul Gyongyike Bondi, devenita o adevarata militanta pentru sprijinul persoanelor cu handicap, a ridicat problema locurilor de munca pentru aceasta categorie de persoane in cadrul intalnirii pe care aceasta a avut-o cu mestesugarii din judet. Cu toate ca situatia nu este nici pe departe buna din acest punct de vedere, majoritatea atelierelor mestesugaresti desfiintandu-se, solutii ar fi, dupa cum a spus Mihai Babiciu, presedintele Uniunii Judetene a Cooperativelor Mestesugaresti din Maramures (UJCM).
„O solutie ar fi ca aceasta categorie de persoane sa lucreze pentru institutiile publice. Eu cred ca daca am strange un pic randurile, si pentru ca Guvernul este interesat sa valorifice aceasta forta de munca, sa le ridice standardul de viata, cred ca aceasta ar fi o solutie”, a spus Mihai Babiciu.
Ideea a fost salutata si de subprefectul Gyongyike Bondi, considerand ca prima mana intinsa persoanelor cu handicap ar trebui sa vina de la autoritati.
„Din moment ce agentii economici angajeaza si nu angajeaza, platesc si nu platesc, am putea sa incepem ca si un exemplu de buna practica cu administratiile locale, cu aceste legatorii, care oricum au aceasta activitate. In loc sa dea nu stiu cate ajutoare, statul mai bine ar da un salariu si omul s-ar simti folositor”, a subliniat subprefectul.
Lucrurile sunt oarecum paradoxale, pentru ca atunci cand au fost locuri de munca disponibile pentru persoane cu dizabilitati sau cand s-au organizat targuri de locuri de munca, cei interesati au fost foarte putini, acest lucru fiind pus de unii oameni pe seama protectiei sociale, mai exact pe ajutoarele acordate de stat.
„Cineva a vrut sa angajeze persoane cu dizabilitati, dar nu a venit nimeni. Unii au ajuns la concluzia ca masurile de protectie sociala fac nemotivanta implicarea in productie”, a detaliat Mihai Babiciu.
Problema locurilor de munca va fi discutata si in viitorul consortiu pentru problemele persoanelor cu dizabilitati, pentru ca dificultatile cu care se confrunta aceasta categorie de persoane sa poata fi rezolvate cu adevarat si sa nu ramana la stadiul de simple discutii.
Sursa: Andrei Gherghel