Vezi VIDEO
Majoritatea primariilor din judetul Maramures au prevazut zero lei in buget pentru plata asistentilor persoanelor cu handicap. Autoritatile spun ca le lipsesc fondurile si ca spera sa primeasca banii necesari de la nivel central. De cealalta parte, sindicalistii afirma ca problema o reprezinta „anomaliile legislative” si le cer guvernantilor sa faca de urgenta modificarile necesare pentru a se trece peste aceasta criza a salariilor.
Reprezentantii sindicatului din care fac parte asistentii persoanelor cu handicap au ridicat din nou problema salariilor astazi, in cadrul unei sedinte de la Palatul Administrativ. Prefectul judetului s-a aratat si el revoltat de faptul ca ca autoritatile locale i-au dat pur si simplu la o parte si, in loc sa prevada in buget fondurile necesare platilor, au lasat totul la mila autoritatilor centrale.
„Stiu ca la nivelul unitatilor administrativ teritoriale sunt multe probleme ce trebuie rezolvate si pentru care ei nu au bani, dar e inadmisibil sa avem 50 de primarii care sa nu aloce niciun ban pentru plata acestor angajati, respectiv indemnizatiile persoanelor cu dizabilitati sau salariile pentru persoanele angajate pe post de asistenti a acestor persoane”, a aratat Sorin Rednic.
La randul lor, liderii de sindicat au explicat ca problema alocarii fondurilor e pasata de la o institutie la alta. In timp ce oficialii ministerelor Muncii si Finantelor spun ca primarii trebuie sa gaseasca solutii financiare, alesii locali sustin ca rezolvarea trebuie sa vina de la nivel central.
„Primariile ar fi trebuit macar sa-si cuprinda in bugetele pentru 2012 acesti salariati. Nu s-a facut acest lucru. Din punctul meu de vedere, ar fi trebuit imediat Consiliul Judetean sa se sesizeze in instanta – faptul ca nu au fost cuprinsi acest angajati in buget. Pe toti ne doare suferinta acestor oameni. Nu mai intram in discutie pe alte drepturi salariale”, a reclamat liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu.
Primarii maramureseni arata cu degetul spre Bucuresti si spun ca la fel se intampla de cativa ani in privinta fondurilor. Conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Maramures le-a dat dreptate, subliniind ca autoritatile care n-au platit asistentii la timp asistentii personali au fost ulterior ajutate cu bani de la nivel central, in timp ce localitatile in care s-au achitat aceste drepturi au ramas pe dinafara la rectificare.
„Toata lumea asteapta dupa bugetul general. A mai fost un fenomen – Viseu de Sus si Satulung sunt doua cazuri la extrem! Un oras ce nu plateste deloc primeste resurse, iar o comuna cu resurse limitate plateste in totalitate si nu mai primeneste niciun leu”, a spus diretorul DGFP Maramures, Teodor Luputi.
In cadrul sedintei de astazi, sindicalistii au mai aratat ca e nevoie sa fie eliminate acele „anomalii legislative’ care genereaza an de an probleme la plata lefurilor pentru asistentii persoanelor cu handicap. Ei au spus ca, daca nu se vor gasi solutii financiare, dupa referendumul din 29 iulie se vor organiza proteste. In plus, opt primarii din judet risca sa fie actionate in instanta, mai ales ca asistentilor persoanelor cu dizabilitati nu le sunt achitate nici contributiile la asigurarile de sanatate si pentru pensie.
Prefectul Sorin Rednic a mentionat ca si pana acum au fost transmise adrese catre ministere, prin care se atragea atentia ca exista un vid legislativ ce cauzeaza probleme. Potrivit lui, la finele acestei saptamani, problema va fi readusa in atentia ministrului delegat pe probleme de dialog social, maramureseanul Liviu Marian Pop, care se va afla in judet.
Sursa: Camelia Tocaci