Spitalul Judetean de Urgenta din Baia Mare se afla la limita supravietuirii. Daca nu se va gasi o solutie financiara pentru majorarea bugetului prevazut unitatii spitalicesti, acesta ar putea sa se inchida din luna august, dupa cum a declarat directorul spitalului Ion Blajan. Acesta a remarcat ca nu se poate face activitate medicala cu un buget de 56 de miliarde de lei, din care 50 de miliarde revin cheltuielilor de personal. Probleme exista insa si in alte unitati spitalicesti din judetul Maramures. Doar Spitalul de Boli Infectioase si Spitalul de Pneumoftiziologie TBC Baia Mare nu au datorii in acest moment, restul se descurca de pe o luna pe alta.
Problemele din sistemul sanitar par sa nu se mai termine. Desi se vorbeste frecvent de necesitatea cresterii calitatii actului medical, medicii sustin ca in actualele conditii nu se poate munci. Cu salarii diminuate, fara drepturi banesti platite la timp, doctorii spun ca nu mai sunt in stare ”sa le zambeasca si sa se aplece frumos asupra pacientilor.”
Liderul Sanitas Maramures, Mircea Ciocan, a spus ca se inregistreaza o criza acuta in sanatate, care se adanceste pe zi ce trece. ”Am manifestat intelegere pana acum, am dat ragaz sa se reesaloneze datoriile, dar aceasta situatie nu se va putea prelungi la infinit”, a aratat Mircea Ciocan.
In topul spitalelor cu cele mai mari datorii ramane Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei care are restante de peste 108 miliarde de lei, din care peste 33 de miliarde sunt la capitolul cheltuieli de personal.
Angajatii spitalului din Sighet nu au primit inca o parte din al 13-lea salariu pe 2007, cel de-al 13-lea salariu pe 2008, tichetele de masa pe ultimele trei luni, precum si cele doua prime de stabilitate. Mai mult, sindicalistii din aceasta unitate spitaliceasca si-au castigat in instanta drepturile banesti, conducerea spitalului fiind obligat sa respecte sentinta judecatoreasca.
Restante salariale sunt si la spitalele din Cavnic, Sighetu Marmatiei, Baia Sprie, Borsa si Somcuta Mare. Nici Spitalul Judetean de Urgenta din Baia Mare nu a fost ocolit de aceste probleme, chiar daca ”in general aici seacorda drepturile salariale la timp”, dupa cum a mai declarat Mircea Ciocan. Aici se vorbeste insa de tichete de masa suspendate si de diminuari salariale cu 30 %.
Directorul Spitalului Judetean de Urgenta din Baia Mare, Ion Blajan a recunoscut ca situatia este una critica, mai ales ca in conformitate cu protocolul incheiat intre Federatia Sanitas, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, nu se pot face reduceri de personal, salariile de baza trebuie pastrate la acelasi nivel si toate sporurile trebuie acordate integral. Numai ca spitalul se zbate si asa sa supravietuiasca, in conditiile in care CAS Maramures deconteaza serviciile doar pentru 2.600 de cazuri de internare, iar lunar se inregistreaza peste 3.000-3.700 de internari.
”Exista contractate cu CAS serviciile pentru 2.600 de cazuri de internare, insa de multe ori internezi peste 3.700 de pacienti. De unde sa fie platiti restul de bani pentru acesti pacienti? Doar din salariile noastre. Si atunci ce facem? Nu-l poti lasa pe om sa moara in fata spitalului, nici sa moara in ATI pentru ca nu mai exista bani de medicamente si materiale sanitare. Ajungem spitalul cu cele mai mici salarii”, a remarcat liderul Sanitas Baia Mare, Ionica Pop.
Directorul Spitalului Judetean de Urgenta Baia Mare, Ion Blajan, a declarat ca e nevoie de interventii in primul rand la Ministerul Finantelor, altfel unitatea spitaliceasca risca sa se inchida pana in luna august.
”Am preluat un bolnav care se numeste Spitalul Judetean, care e mai bolnav ca altii. Datoriile care existau in momentul preluarii conducerii spitalului se ridica la 155 de miliarde. Este cel mai greu sa iesi din impas, cand nu poti da afara nici oameni, nu poti micsora nici salariile. Prin contractarea cu CAS atragem venituri de 56 de miliarde de lei, din care 50 de miliarde reprezinta cheltuieli de personal. Cu acesti bani nu se poate intretine nici spitalul, nici nu putem plati utilitatile, darmite sa le mai dai hrana si medicamente. Cu 2.200 de externari nu putem supravietui, trebuie sa avem 4.000 de externari pe luna, altfel vom ajunge sa inchidem spitalul in luna august. As ruga toate institutiile judetului, de la Prefectura, Consiliul Judetean, sa intervina la Ministerul Finantelor prntru a fi alocate mai multe resurse financiare”, a subliniat Ion Blajan.
Una dintre solutiile propuse de liderii de sindicat din cadrul spitalelor maramuresene ar fi ca fondurile alocate CAS de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa fie mai mari, pentru a putea fi contractate servicii medicale. Totusi tinand cont ca ne aflam intr-un an de criza e greu de crezut ca sanatatea va beneficia de mai multi bani, asa ca singura rezolvare ar fi ca omul sa nu se imbolnaveasca, pentru ca sa nu se ajunga la cheltuieli.
Sursa: Camelia Tocaci