Semnalele crizei financiare in Romania, aparute inca din lunile de vara, s-au confirmat in ultimele doua luni, lipsa de lichiditate a companiilor si dificultatea accesarii creditelor bancare dubland in noiembrie numarul intarzierilor la plata al companiilor, potrivit Coface Romania.
Primul semnal al unui relativ blocaj financiar a existat inca din iunie-iulie, cand procesul de colectare a sumelor cu scadenta depasita raportate de asiguratii din portofoliul Coface Romania se desfasura cu greutate, din cauza unor probleme de lichiditate a debitorilor si, totodata, a dificultatilor intampinate in accesarea finantarilor bancare.
In ultimele luni, acest blocaj s-a confirmat prin dificultatea (si in multe cazuri imposibilitatea) companiilor de a-si finanta pe termen scurt platile catre furnizori, atunci cand aceasta finantare nu era posibil de realizat din incasarile proprii.
In luna noiembrie, s-a observat o dublare a numarului de intarzieri la plata raportate de catre asiguratii din portofoliul Coface in relatia cu clientii lor. Astfel, aproximativ 60% dintre aceste incidente provin din sectorul constructiilor, abia la mare distanta venind sectoare ca distributia bunurilor de larg consum sau IT.
De asemenea, criza de lichiditati a companiilor din Romania este confirmata si de cresterea numarului de companii ale caror instrumente de plata sunt refuzate de banci din cauza lipsei fondurilor din conturi.
Ca si exemplu, din 3.500 de companii verificate in ultimele doua luni in baza de date a Coface, 5% dintre acestea au fost gasite cu incidente de plata inregistrate, 2/3 dintre ele avand incidente noi (din ultima luna), in multe cazuri inregistrandu-se deja incidente multiple.
Potrivit Coface Romania, desi numarul de incidente in sine este unul ingrijorator (in cazul companiei fiind inregistrata o crestere a numarului cu 30% fata de verificarile din prima jumatate a anului) si mai ingrijorator este ca in foarte multe cazuri incidentele sunt inregistrate de companii care in anul 2007 prezentau situatii financiare bune.
Conform datelor publicate de Buletinul Insolventelor, numai in lunile octombrie si noiembrie s-au deschis aproape 2.000 de noi proceduri de insolventa, iar evolutiile observate in cadrul procedurilor de colectare a debitelor evidentiaza faptul ca procedura insolventei este din ce in ce mai des utilizata si a devenit o masura de recuperare a debitelor restante chiar si in cazul in care debitorul este o companie mare si aparent solvabila.
Criza de lichiditati si gradul de indatorare ridicat al companiilor romanesti determina ca procedura insolventei sa nu reprezinte in toate cazurile o masura eficace: lipsa lichiditatilor impiedica companiile sa isi plateasca creditorii aflati chiar sub amenintarea insolventei, iar indatorarea face ca in proportie de peste 90% activele firmelor sa fie gajate catre banci.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult