Ucraina va fi nevoita sa cumpere carbune de la Rusia pentru a trece cu bine iarna, un pas inapoi in privinta eforturilor de a reduce dependenta energetica de puternicul sau vecin, a declarat miercuri ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan, transmite Reuters.
Conflictul dintre rebelii prorusi si fortele ucrainene din estul industrial al Ucrainei a intrerupt alimentarea cu carbune a centralelor termice, care asigura aproximativ 40% din consumul de electricitate al tarii, si a facut ca rezervele sa ajunga la un nivel extrem de scazut inaintea lunilor friguroase de iarna. „Nu avem alta optiune decat sa ne intoarcem spre producatorii rusi si sa incercam sa cumparam carbune de la ei, dar punem securitatea energetica a tarii sub o amenintare serioasa”, a spus Prodan la o reuniune guvernamentala.
Guvernul de la Kiev a semnat in acest an un acord pentru a importa un milion de tone de carbune din Africa de Sud si a primit deja trei transporturi. Insa furnizorul a intrerupt in aceasta saptamana transporturile in contextul acuzatiilor din media ucrainene privind neregulile acestui contract. Prodan a negat miercuri acuzatiile si a spus ca pretul stabilit prin acord este cel de pe piata. El a adaugat insa ca alti comercianti straini vor refuza cel mai probabil sa colaboreze cu Ucraina, de teama problemelor in implementarea viitoarelor contracte.
„Situatia nu e simpla si exista pericolul sa nu putem fi capabili sa trecem cu bine peste perioada rece. Continuam sa cautam rute alternative pentru sursele de carbune, dar toate celelalte companii se tem de noi”, a adaugat Prodan. Intoarcerea spre Rusia pentru sursele de carbune ar fi o lovitura pentru Kiev, ale carui relatii cu Kremlinul sunt critice in urma anexarii peninsulei Crimeea de catre Rusia si a implicarii acesteia in conflictul din estul Ucrainei in care si-au pierdut viata peste 4.000 de persoane.
Mai mult, cele doua tari sunt implicate intr-o disputa privind gazul, care a impins Ucraina sa caute alternative la sursele energetice rusesti, dupa ce Moscova a oprita livrarile de gaze in iunie.
Criza de carbune si de gaze a determinat Ucraina sa limiteze consumul de electricitate pentru anumite ramuri industriale, sa rationalizeze livrarile catre Crimeea si sa creasca fluxurile de energie nucleara in incercarea de a evita intreruperile de curent.
Sursa: Agerpres