Vezi GALERIE FOTO
Farmecul”vremilor” demult apuse, mirosul de vechi si eleganta trecutului pot firegasite zilele acestea la Muzeul Judetean de Istorie si ArheologieMaramures, in cadrul expozitiei „Croitoria – un mestesug uitat?”.Rochii de matase din secolul XIX, palarii care altadata erau sinonimecu distinctia, calcatoare si masini de cusut vechi din secolul XIX suntdoar cateva din exponatele care pot fi admirate in cadrul acesteiexpozitii.
Vernisajul expozitiei ,,Croitoria – un mestesuguitat?” a avut loc astazi, 12 octombrie, la Muzeul Judetean de Istoriesi Arheologie Maramures in prezenta directorului acestei institutii,Viorel Rusu, a muzeografului si comisarului de expozitie Lucia Pop, adirectorului Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu”, Teodor Ardelean si adirectorului Centrului Creatiei Populare Maramures, Stefan Maris.
Incadrul expozitiei sunt expuse atat produse finite, cat si uneltelenecesare pentru realizarea acestora: masini de cusut vechi si extrem devaloroase, calcatoare cu carbuni, foarfece vechi. Realizarea acesteiexpozitii se datoreaza colaborarii dintre Complexul MuzealBistrita-Nasaud, Directia Judeteana Maramures a Arhivelor Nationale,care a asigurat suportul documentar al expozitiei si Muzeul Judetean deIstorie si Arheologie Maramures. Expozitia este deschisa pentrupublicul larg in perioada octombrie – noiembrie 2009.
„Expozitiade astazi se doreste a fi inceputul unui proiect de cercetare maiamplu, care sa puna in valoare mestesugurile urbane si care savalorizeze informatii atat din fondurile arhivistice cat si din muzee,astfel incat imaginea noastra, a celor de astazi, despre mestesugurilede ieri, despre ce insemnau ele in viata comunitatilor, sa fie cat maiaproape de realitate”, a declarat directorul Muzeului Judetean deIstorie si Arheologie Maramures, Viorel Rusu.
Mestesugulconfectionarii imbracamintei, atestat la nivel european in secolul alXII -lea este unul dintre cele mai vechi si utile mestesuguripracticate de omenire. Breasla Croitorilor, atestata documentar incadin secolul al XIV -lea in orase mai importante precum Brasov sauSighisoara, este semnalata pentru prima data intr-un document in anul1412. Odata cu trecerea timpului, mestesugul confectionariiimbracamintei a devenit o adevarata arta, omul punandu-si in evidentaaspectul fizic prin intermediul hainelor sau ascunzadu-si anumitedefecte.
Sursa: Andrei Gherghel