Scriitorul Fanus Neagu, muzicianul Johnny Raducanu, criticul de film Viorica Bucur, compozitorul Cornel Fugaru si regizorii Liviu Ciulei, Alexandru Tocilescu si Andrei Blaier se numara printre personalitatile culturale ale Romaniei decedate in 2011.
1 ianuarie – Marin Constantin, fondatorul Corului National de Camera Madrigal
Marin Constantin, nascut pe 27 februarie 1925, la Urleta, judetul Prahova, a fost muzician, compozitor si dirijor, fondator, dirijor si director pe viata al Corului de camera Madrigal. Activitatea sa a fost apreciata de critici muzicali din intreaga lume, fiind distins cu numeroase premii si distinctii romanesti si internationale. Corul National de Camera Madrigal, formatia profesionista a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, a fost declarat „bun al patrimoniului universal UNESCO” in 1992, la Paris.
3 ianuarie – Dumitru Titus Popa, jurnalist
Nascut in 1940, Dumitru Titus Popa a fost sef al catedrei de presa din cadrul Facultatii de ziaristica, secretar de stat, membru al Guvernului, director general al Televiziunii Romane, redactor-sef al saptamanalului Romanul si al saptamanalului Romanul Magazin si decan al Facultatii de Jurnalism din cadrul Universitatii Hyperion. Popa a fost totodata membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.
18 ianuarie – Cristian Paturca, cantaret si compozitor
Cristian Paturca, autorul „cantecelor golanilor” intonate de mii de oameni in timpul manifestatiei din Piata Universitatii din 1990, s-a nascut pe 10 septembrie 1964. Cristian Paturca a fost decorat cu medalia prezidentiala de argint „Zece ani de la prabusirea regimului comunist din Romania”, in 1999, iar in aprilie 2010 a primit Crucea Nationala „Serviciul Credincios – clasa a III-a”.
31 ianuarie – Bartolomeu Anania, mitropolit al Clujului
Nascut pe 18 martie 1921, in judetul Valcea, Valeriu Anania a urmat Seminarul Teologic Central din Bucuresti si s-a calugarit, in 1942. in 1958, a fost arestat sub acuzatia de activitate legionara inainte de 23 august 1944. Condamnat la 25 ani munca silnica, a fost eliberat in 1964. Incepand cu anul 1966, Bartolomeu Anania a indeplinit diferite functii in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane si a desfasurat in paralel o activitate scriitoriceasca – concretizata in piese de teatru, volume de eseistica si memorialistica -, lucrand si la adnotarea Sfintei Scripturi dupa Septuaginta. Pe 21 ianuarie 1993 a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, iar pe 2 martie 2006, Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane l-a ridicat la rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. in 2010, a fost ales membru de onoare al Academiei Romane.
22 februarie – Ion Hobana, scriitor de literatura SF
Ion Hobana s-a nascut pe 25 ianuarie 1931, in judetul Timis. A fost scriitor, ziarist, editor, secretar al Uniunii Scriitorilor si a condus sectia de literatura pentru copii si tineret a Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti. A publicat cinci volume de versuri pentru copii si un roman, „Sfarsitul vacantei”, inainte de a se consacra, cu precadere, literaturii SF, cu povestirea „Glasul marii” (1955), nuvela „Ultimul val” (1957), volumele de povestiri „Oameni si stele” (1963), „Un fel de spatiu” (1988) si „Timp pentru dragoste” (2009). Prozele si studiile lui au aparut in peste douazeci de tari.
1 martie – Nicolae Botnariuc, zoolog si biolog
Nascut pe 15 martie 1915, in Rascani-Balti, Nicolae Botnariuc a fost decan al Facultatii de Biologie din Bucuresti, membru al Academiei Romane si membru de onoare al Academiei de stiinte a Moldovei. A condus Laboratorul de sistematica si evolutie a animalelor si laboratorul de ecologie acvatica a Institutului de Biologie, colectivul de elaborare a lucrarii „Fauna Romaniei”, ca si prima expeditie romaneasca transafricana (1970 – 1971).
Romul Munteanu, critic, istoric literar si editor
Romul Munteanu s-a nascut pe 18 martie 1926, in judetul Hunedoara. A fost profesor la catedra de literatura comparata a Universitatii din Bucuresti si director al editurii Univers. A primit mai multe premii si distinctii, printre care premiul Uniunii Scriitorilor in 1971, 1972, 1976, al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, Ordinul Steaua Romaniei in grad de Cavaler, distinctiile Palmes Academiques si Ordinul Artelor si Literelor in grad de Cavaler din partea statului francez.
23 martie – Teodor Negoita, explorator
Teodor Negoita, nascut la 27 septembrie 1946, in judetul Bacau, a fost cercetator, explorator polar si speolog, primul roman care a ajuns la Polul Nord, in 1995. A fost initiatorul Programului Roman de Cercetari Polare si a participat la 14 expeditii. Totodata, Teodor Negoita a fondat si condus prima statie romaneasca permanenta de cercetare si explorare din Antarctica (Statia Law-Racovita), pe care a inaugurat-o in 2006. A primit Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Comandor in 2008.
8 aprilie – Alex. Leo Serban, critic de film
Nascut pe 28 iunie 1959, la Bucuresti, Alex. Leo Serban a fost critic de film, eseist, prozator, traducator si artist vizual, senior editor la revista Dilema veche, profesor la Facultatea de Limbi Straine din Bucuresti, la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica, dar si la Centrul de excelenta pentru studiul imaginii. Articolele sale au aparut in reviste precum Cahiers du cinema (Franta), Carta di cinema (Italia) si Cover Magazine (SUA). De altfel, incepand cu 1982, el a fost prezent (cu eseuri, poezie, proza, traduceri) in majoritatea publicatiilor culturale romanesti. Alex. Leo Serban a fost realizator si moderator al emisiunii „Fotograme” de pe TVR Cultural (2005 – 2006). A fost singurul critic roman invitat in emisiunea „Double Je” a lui Bernard Pivot, in 2004, si a fost intervievat de The New York Times. In 2008, Alex. Leo serban a fost ales in urma unui sondaj, pe site-ul cinemagia.ro, „criticul de film preferat al cinefililor romani”.
18 mai – Mircea Horia Simionescu, prozator, publicist si eseist
Scriitorul Mircea Horia Simionescu s-a nascut pe 23 ianuarie 1928, la Targoviste. Datorita scrierilor sale de-o pregnanta originalitate – apropiate spiritual de I. L. Caragiale, Franz Kafka, Julio Cortazar, Jorge Luis Borges, Italo Calvino, Urmuz -, este considerat de Mircea Zaciu un „trouble-fete” al literaturii postbelice, iar de Adrian Marino, autorul „celei mai bune si mai bine organizate parodii antiliterare din intreaga noastra literatura”. Cea mai cunoscuta opera a sa este ciclul de patru volume „Ingeniosul bine temperat” (1969, 1970, 1980, 1983), epopee a erorilor secolului. in 1998, el a primit premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor din Romania.
24 mai – Fanus Neagu, scriitor
Nascut pe 5 aprilie 1932, in judetul Braila, Fanus Neagu a fost povestitor, memorialist, nuvelist, romancier si dramaturg, a fost redactor la revistele Luceafarul si Amfiteatru si a scris cronici sportive la Romania Literara. Printre volumele sale se numara „Intamplari aiurea si calatorii oranj” (publicistica), romanul „Scaunul singuratatii„, nuvelele „Dincolo de nisipuri”, piesele „Echipa de zgomote” si „Casa de la Miezul Noptii sau Paiata soseste la timp”. A primit premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru „Cantonul parasit”, „Frumosii nebuni ai marilor orase”, „Echipa de zgomote”, „Casa de la Miezul Noptii sau Paiata soseste la timp”. In perioada 1993 – 1996, a fost director al Teatrului National din Bucuresti, iar in 2001 a devenit membru titular al Academiei Romane.
7 iunie – Mircea Iorgulescu, critic, istoric si eseist literar
Mircea Iorgulescu, nascut pe 23 august 1943, in judetul Prahova, a fost critic, istoric literar si eseist. S-a stabilit la Paris in 1989. A fost corespondent, redactor si director adjunct al Serviciului romanesc al postului Europa Libera, intre 1996 – 1999, in timp ce la RFI a fost colaborator permanent. in 1974 a debutat editorial cu „Rondul de noapte”. Pana la plecarea din tara a mai publicat: „Al doilea rond”, „Scriitori tineri contemporani, „Firescul ca exceptie”, „Critica si angajare”, „Ceara si sigiliul” (premiul Academiei Romane), „Prezent”, „Spre alt Istrati” si „Eseu despre lumea lui Caragiale”.
13 iulie – Cornel Fugaru, compozitor, solist vocal si instrumentist
Cornel Fugaru s-a nascut pe 2 decembrie 1940, la Bucuresti. A fost liderul formatiei rock romanesti Sincron (1964 – 1978), ce a acompaniat cantarete celebre precum Anda Calugareanu, Pompilia Stoian, Margareta Paslaru, Corina Chiriac. Fugaru a facut numeroase turnee in strainatate, a facut parte din jurii nationale de concursuri de muzica usoara, a sustinut numeroase concerte si recitaluri la televiziune, a aparut ca interpret in filme. A adaptat numeroase melodii populare romanesti, iar printre cele mai cunoscute piese compuse de el se numara „Dau viata mea pentru o iubire”, „Nu sunt sclavul tau”, „Eu nu mai sunt cel de ieri”. De-a lungul carierei a primit numeroase premii la festivaluri, dar si din partea Uniunii Compozitorilor din Romania.
21 iulie – Mircea Ivanescu, poet, scriitor, eseist si traducator
Mircea Ivanescu, nascut pe 26 martie 1931, a contribuit esential la recuperarea narativitatii in poezia autohtona din a doua jumatate a anilor ’60 si din anii ’70. Multiplu premiat pentru poezia si traducerile sale, Mircea Ivanescu a fost propus, in 1999, pentru premiul Nobel pentru literatura, de catre Asociatia Scriitorilor Profesionisti din Romania, la solicitarea Comitetului Nobel al Academiei Suedeze.
12 august – Radu Bogdan, critic de arta
Radu Bogdan, nascut in 1920, a fost un cunoscut critic de arta, autorul unei celebre monografii dedicate pictorului Ioan Andreescu. A fost, totodata, membru fondator al Uniunii Artistilor Plastici, membru al Asociatiei Internationale a Criticilor de Arta. A primit Premiul de Stat al RPR pentru monografia „Theodor Aman” si a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural, in grad de Mare Ofiter.
22 august – Viorica Bucur, critic de film
Viorica Bucur, nascuta pe 15 februarie 1946, la Bucuresti, a fost critic de film si profesor universitar, ce a realizat, timp de 15 ani, „Gala desenului animat” – singura emisiune dedicata desenelor animate, inainte de caderea regimului comunist. A realizat, totodata, o serie de emisiuni cu noutati din lumea filmului, elemente de istorie a cinematografiei si recenzii de film. Viorica Bucur a fost supranumita de generatii intregi „mama desenului animat” sau „mama lui Donald”.
19 septembrie – Johnny Raducanu, contrabasist, pianist si compozitor
Johnny Raducanu s-a nascut pe 1 decembrie 1931, la Braila, intr-o familie de romi cu o traditie muzicala de peste trei sute de ani, de pe timpul lautarului Petre Cretu Solcanu. Cu o cariera muzicala de peste jumatate de secol, Johnny Raducanu – „Mr. Jazz of Romania”, dupa cum l-a numit jurnalistul si muzicianul Leonard Feather – a fost un veteran al muzicii romanesti de jazz. Johnny Raducanu s-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas, inca de la 19 ani. in ultimii ani, Johnny Raducanu a sustinut nenumarate recitaluri, alaturi de nume cunoscute ale muzicii romanesti precum Anca Parghel, Mircea Tiberian, Ovidiu Lipan tandarica si Teodora Enache.
18 octombrie – Paul Everac, dramaturg
Paul Everac s-a nascut la Bucuresti pe 23 august 1924. in 1948, el a scris prima sa opera literara, poemul dramatic „Robinson”. Piesele sale de teatru – peste 140 – au cunoscut reprezentari in tara si in strainatate, au fost adaptate pentru teatru radiofonic, film si televiziune, primind cronici elogioase si fiind premiate de Ministerul Culturii, Uniunea Scriitorilor din Romania si Academia Romana. in 1986, i-a fost acordat premiul Uniunii Scriitorilor pentru intreaga activitate. A fost director general al Televiziunii Romane (1993 – 1994), iar apoi director al Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanista „Nicolae Iorga” de la Venetia (1995 – 1997).
24 octombrie – Liviu Ciulei, regizor
Nascut pe 7 iulie 1923, Liviu Ciulei a studiat teatrul si arhitectura. A debutat ca regizor, in 1957, cu spectacolul „Omul care aduce ploaia” de Richard Nash, la Teatrul Municipal din Bucuresti, actualul Teatru Bulandra, unde a fost director artistic timp de peste 10 ani. Cariera spectaculoasa a lui Liviu Ciulei include peste 20 de filme, la care a lucrat in calitate de regizor, actor sau scenarist, precum si numeroase spectacole de teatru, unde si-a pus semnatura ca regizor, scenograf sau actor, aceste productii fiind recompensate de-a lungul timpului cu distinctii prestigioase. Printre distinctiile obtinute de Liviu Ciulei, se numara premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes din 1965, pentru „Padurea spanzuratilor”, Globul de Cristal, la Karlovy Vary, in 1969, pentru filmul „Valurile Dunarii”, premiul de excelenta UNITER si premiul de excelenta in cinematografia romana.
29 noiembrie – Alexandru Tocilescu, regizor de teatru
Alexandru Tocilescu, nascut pe 27 iulie 1946, a fost unul dintre cei mai apreciati regizori de teatru romani. A montat cu succes piese ca „O zi din viata lui Nicolae Ceausescu”, „Elizaveta Bam”, „Comedie rosie”, „Casa Zoicai”, „Eduard al III-lea”, „Sfarsit de partida”, „Comedie rosie” si a regizat filme. in 2002 i-a fost decernat premiul UNITER pentru intreaga activitate.
1 decembrie – Andrei Blaier, regizor si scenarist
Nascut pe 15 mai 1933, in Bucuresti, Andrei Blaier a regizat numeroase filme, dar si seriale de televiziune, precum „Diminetile unui baiat cuminte” (1967), „Ciresarii” (serial TV, 1972), „Ilustrate cu flori de camp” (1975), „Prin cenusa imperiului” (1976), „Lumini si umbre” (film TV, 1979 – 1982), „Fapt divers” (1984), „Vacanta cea mare” (1988), „Divort din dragoste” (1991), „Crucea de piatra” (1993), „Terente – regele baltilor” (1995), „Dulcea sauna a mortii” (2003). Pentru „Ilustrate cu flori de cimp”, considerat de critica de specialitate drept un „film surprinzator, original”, Blaier a primit premiul Asociatiei Cineastilor din Romania (ACIN).
11 decembrie – Leonida Lari, poeta, publicista si om politic din Basarabia
Poeta, publicista si militanta pentru reunirea Basarabiei cu Romania, Leonida Lari s-a nascut pe 25 octombrie 1949 in satul Buruceni, raionul Balti, din Republica Moldova. Ea a avut trei mandate de deputat in Parlamentul Romaniei, a fost membra a Uniunii Scriitorilor din Romania si a fost distinsa de Academia Romana cu premiul pentru poezie „Mihai Eminescu”. A primit titlul de Cavaler al Ordinului Republicii Moldova.
11 decembrie – Mihnea Gheorghiu, scriitor, traducator si cineast
Nascut pe 5 mai 1919, la Bucuresti, Mihnea Gheorghiu a fost presedintele Uniunii Cineastilor din Romania. De-a lungul anilor a desfasurat o bogata activitate didactica si a fost redactor fondator al revistei Secolul XX. A debutat ca scriitor in anul 1937. O buna parte din activitatea sa a fost dedicata traducerilor antologice din limba engleza a intregii opere a lui William Shakespeare si Walt Whitman. A fost ales membru in numeroase institutii de prestigiu din tara si din strainatate, ca Uniunea Scriitorilor din Romania, Uniunea Cineastilor din Romania, Academia Romana, Academia de Istorie din Caracas, Asociatia internationala Shakespeare, Academia de stiinte din New York etc.
12 decembrie – Malina Olinescu, cantareata
Cantareata de muzica pop Malina Olinescu s-a nascut pe 29 ianuarie 1974, fiind fiica cantaretei Doina Spataru si a actorului Boris Olinescu. A inceput sa participe la festivaluri inca de cand avea 5 ani si a fost acceptata in 1996 in trupa de cantareti din popularul show de televiziune „scoala Vedetelor”, difuzat la TVR. A fost premiata la Festivalul de la Mamaia si la „Cerbul de Aur”. A castigat, in 1998, cu piesa „Eu cred”, selectia nationala Eurovision si a reprezentat Romania in editia concursului muzical de la Birmingham (Marea Britanie).
19 decembrie – Mariana Sora, scriitoare si traducatoare
Mariana Sora, nascuta pe 26 mai 1917, la Budapesta, a semnat numeroase volume de eseistica, memorialistica, critica literara si romane. Stabilita la Timisoara, de la doi ani, s-a casatorit in 1939 cu Mihai sora, iar din 1978 s-a stabilit la Munchen. A scris critica – „Heinrich Mann”, „Unde si interferente. Studii, eseuri, articole”, cu texte despre I. L. Caragiale, Ion Creanga, Lucian Blaga, Thomas Mann, Jacob Wassermann, Robert Musil, Franz Kafka, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Heinrich Böll, Günter Grass, „Cunoastere poetica si mit in opera lui Lucian Blaga”, „Cioran jadis et naguere” -, fictiune si memorialistica.
Sursa: Mediafax