Astăzi am avut o discuție consistentă cu Gabriel Zetea, deputat, președinte al PSD Maramureș, vicepreședinte la nivel național. Nici nu cred că ar fi fost o altă persoană mai potrivită pentru a încerca să aflăm ce se întâmplă cu pensiile celor care au muncit în condiții periculoase și au primit decizii în urma mult trâmbițatei recalculării prin care veniturile li se diminuează considerabil.
În urma articolului pe care l-am publicat ieri am primit numeroase telefoane și mesaje prin care cei afectați se întreabă „ce-i de făcut” în această situație. M-am bucurat când că m-a sunat deputatul PSD, așa că am trecut direct la subiect. Poziția mea a fost exact cea expusă în articol: diminuarea considerabilă a pensiilor este un act nejustificat, o încălcare a drepturilor câștigate legal, un jaf realizat de guvernanți și legalizat de parlamentari, o bătaie de joc la adresa celor care au muncit ani mulți în condiții inumane.
I-am spus că pentru această mârșăvie s-au găsit rapid soluții „legale” în vreme ce de pensiile speciale nu se atinge nimeni, ele cresc necontenit în fiecare an fără niciun fel de împotrivire din partea conducătorilor.
Argumentele expuse de Zetea sunt cele vehiculate de peste un an de către cei aflați la putere, adică minciuni, promisiuni încălcate, aburirii, laude și tot tacâmul adecvat. A repetat că nimeni nu pierde după recalculare. O mare minciună. Noile decizii scad pensiile aflate acum în plată și cu 2.000 de lei.
Înghețarea lor la nivelul actual pentru o perioadă de 3-4 ani înseamnă că cei afectați nu vor beneficia de prevederile noii legi care spune că valoarea punctului de referință se majorează anual, în luna ianuarie, cu rata medie a inflației, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.
Asta înseamnă că în acest interval, pensionarii vor trebui să facă față inflației, majorărilor la toate produsele, utilităților, carburanților și multe alte drăcovenii cu banii pe care îi primesc acum. Asta nu înseamnă pierdere de venit? Nu este un furt calificat din buzunarele pensionarilor?
Aici deputatul m-a contrazis susținând că am informat greșit cititorii. Mi-a spus că indexarea anuală se aplică la toate pensiile, dar la sumele prevăzute în noile decizii, după care indexarea respectivă va fi cumulată cu suma aflată în plată. Sincer, eu n-am auzit despre această variantă, așa că i-am spus că nu cred că este adevărat ce susține.
Ne-am înțeles că se va interesa imediat la Ministerul Muncii, după care îmi va comunica situația. Au trecut multe ore de atunci dar nu m-a mai sunat. Am așteptat în speranța că voi fi contrazis. Din păcate cred că am avut dreptate.
E din ce în ce mai clar că asistăm la o colectivizare forțată, la o campanie de uniformizare a pensiilor pe care nu și-a permis-o nici măcar regimul comunist. După 3-4 ani de înghețare a pensiilor celor care au muncit în condiții deosebite, ele vor fi sensibil egale cu ale celor care au activat în alte domenii.
Evident că pensiile de subzistență ale românilor trebuie să crească, dar nu (și) prin diminuarea celor obținute în condiții de muncă inumane.
Înclin să cred că pentru guvernați sunt mai importante voturile celor 3,8 milioane de pensionari cărora se laudă că le-au mărit veniturile în urma aburelii cu recalcularea, decât a celor sub un milion de oameni care și-au sacrificat sănătatea și viața de-a lungul anilor.
Sunt bătrâni, bolnavi, aproape de capătul drumului, așa că nu se mai pot baza pe ei… Câtă nerușinare!
Grigore Ciascai
Adevarat