Prima Casă va fi, probabil, înlocuit de o nouă variantă, mai socială, denumit „O familie, o casă”, care schimbă și regulile creditării ipotecare sociale.
Proiectul a trecut de Senat și a fost trecut pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, dar e blocat acolo din cauza faptului că guvernul Dăncilă a fost dărâmat de o moțiune de cenzură, iar prioritățile legislativului s-au schimbat.
Noile prevederi ale programului „O familie o casă”, deși impun un plafon de 4.500 de lei venituri lunare pentru solicitanți – fie ei căsătoriți sau necăsătoriți, însă fără copii – se pliază foarte bine pe cererea existentă în acest moment, potrivit lui Alexandru Rădulescu, managing partner SVN/Credit & Financial Solutions.
Datele SVN/Credit & Financial Solutions arată că venitul mediu al unui solicitant de credit Prima Casă este de aproximativ 3.100 de lei, dacă vorbim de o persoană necăsătorită, sau de aproximativ 4.200 de lei, dacă vorbim de un cuplu, căsătoriți și fără copii.
„Trebuie avut în vedere că aproximativ două treimi din finanțările prin Prima Casă sunt acordate la nivel național, nu în București, în localități unde atât veniturile cât și prețurile sunt mai reduse. Astfel, ”O familie, o casă”, poate fi considerat ca fiind un program social, fără a fi restrictiv și fără a avea un impact amplu și negativ asupra pieței rezidențiale. Datele noastre mai arată că aproximativ 13% – 15% din persoanele care accesează Prima Casă au venituri lunare semnificativ mai mari de 4.500 de lei, aceste persoane urmând să se califice cu ușurință la accesarea unei finanțări ipotecare. Nu în ultimul rând, datele BNR arată că aproximativ 35% din finanțările ipotecare acordate în 2019 sunt reprezentate de Prima Casă, importanța programului fiind una din ce în ce mai scăzută – demn de luat în calcul însă nu majoritar la nivelul pieței cât să se creeze distorsiuni majore”, spune Alexandru Rădulescu.
Ce se schimbă citiţi aici