O mansarda ilegala, construita pe un bloc de pe bulevardul Bucuresti din Baia Mare, este desfiintata in urma unei decizii a instantei de judecata. Reprezentantii primariei demoleaza deja constructia, desi proprietarul nu se mai afla in oras. Numai ca, odata cu desfiintarea constructiei, exista pericolul ca locatarilor sa le ploua in apartamente.
Scandal pe bulevardul Bucuresti nr. 10 din Baia Mare, unde, in 2005, un fost locatar a inceput lucrarile de mansardare a apartamentului, insa apoi s-a mutat. Constructia a ramas neterminata, iar locatarii au cerut in instanta demolarea mansardei. Dupa sentinta favorabila locatarilor, pentru ca nimeni nu stia unde este proprietarul, primaria a fost somata de Tribunalul Maramures sa demoleze constructia ilegala.
Din nefericire, decizia le-ar putea dauna baimarenilor care locuiesc la la etajele superioare ale imobilului, acum, in prag de iarna, pentru ca planseul a fost gaurit la inceperea lucrarilor, hidroizolatia este afectata si oamenilor le este teama sa nu le ploua in case. “Cand o lucrat acolo, sus, au dat gauri in planseu, pentru a prelungi casa scarilor, au folosit picamerul. O fost un pic spart acolo, dar acum vad ca peretele cedeaza si se crapa si mai jos”, a relatat o locatara.
Baimarenii spun ca si-ar fi dorit inca un etaj, daca fundatia blocului construit in 1962 o suporta. “I s-a spus, cand a inceput sa construiasca, ca va primi aprobare la constructie cu conditia sa faca asta deasupra intregului bloc, dar la scara noastra n-o fost de acord aia de la etajul IV. Proiectantii trebuiau sa se gandeasca, oare fundatia asta va ma rezista la un etaj? Nu l-am mai vazut pe proprietar, a divortat, nu stiu unde-i”, a adaugat locatara.
Reprezentantii administratiei publice locale afirma ca la blocul respectiv unii sunt pentru, iar altii impotriva constructiei, iar cei nemultumiti spun ca lucrarea trebuia amanata pana la primavara, invocand ca ar putea ramane fara hidroizolatie, iar apa s-ar putea infiltra cu usurinta in apartamentele de la etajul IV.
Viceprimarul Mircea Dolha declara insa ca demolarea nu se poate amana. “Trebuie sa punem in aplicare o sentina definitiva a Tribunalului Maramures, prin care s-a decis desfiintarea acelei mansarde, lucrare care se va realiza zilele acestea. Se lucreaza deja acolo, dar nu este deloc simplu. Ne va trebui o macara speciala, estimam ca saptamana viitoare sa se finalizeze”, a declarat Dolha.
Viceprimarul a mentionat ca desfiintarea mansardei costa 2.000-3.000 lei, in conditiile in care inchirierea macaralei costa 400 lei/ora, bani care vor fi platiti de cel care a construit fara sa aiba autorizatie, dar care este momentan… de negasit.
Sursa: Catalin Tineghe