Vezi VIDEO
Primul pas pentru recuperarea in patrimoniul municipiului Baia Mare a hotelului “Minerul” a fost facut astazi, 30 septembrie, consilierii locali mandatandu-l pe viceprimarul Istvan Ludescher sa depuna la Ministerul Culturii documentatia de preluare a cinematografului situat la parterul complexului. Alesii baimareni au recunoscut ca obtinerea dreptului de administrare a cinematografului ar deschide calea pentru negocierea cumpararii intregului imobil, detinut acum de o firma inregistrata in paradisul fiscal din Liechtenstein.
Municipalitatea Baii Mari incearca sa redevina proprietarul hotelului „Minerul”, o cladire emblematica ridicata in urma cu 137 de ani printr-o finantare exclusiva din bugetul local si pierduta in 1998, in urma unei tranzactii controversate. Primul pas pentru recuperarea imobilului a fost facut astazi de consilierii locali, care l-au mandatat pe viceprimarul Istvan Ludescher sa ceara Ministerului Culturii preluarea si dreptul de administrare a cinematografului aflat in incinta constructiei.
„In luna mai, a fost emisa o Ordonanta de Urgenta a Guvernului prin care toate cinematografele din tara au trecut din patrimoniul RADEF-ului, „Romania Film”, in patrimoniul public al statului si atunci aceste cinematografe pot fi transferate fara bani, prin Hotarare de Guvern, in patrimoniul consiliilor locale”, a declarat Istvan Ludescher, viceprimar al Baii Mari.
Alesul local sustine ca a primit deja o promisiune de la Ministerul Culturii, condus de colegul sau de partid, Kelemen Hunor, ca se va obtine hotararea de guvern necesara preluarii de catre municipalitatea Baii Mari a cinematografului „Minerul”. Scopul real al demersului a fost recunoscut de oficialii baimareni si seamana cu principiul „Cuiului lui Pepelea”. Avand o particica din complex, municipalitatea ii va cere actualului proprietar sa i-l vanda in totalitate.
„Cinematograful face parte din complexul de cladiri cunoscut sub denumirea de hotel-restaurant Minerul. Hotel-restaurant Minerul, ca si societate comerciala, a fost vandut in procesul de privatizare, iar detinand cinematograful, care e parte din acest complex, intentionam ca sa initiem demersurile pentru ca intregul complexul sa revina municipiului Baia Mare”, a declarat viceprimarul Istvan Ludescher.
Hotelul „Stefan” din Baia Mare, botezat de comunisti „Minerul”, a fost construit la sfarsitul secolului al XIX-lea din bugetul Primariei Baia Mare si, pana la nationalizare, a apartinut orasului. In 1998, profitand de lipsa de reactie a oficialilor primariei locale, imobilul a fost vandut de statul roman, prin AVAS, unei firme inregistrata in Liechtenstein, cu suma de 351.000 de dolari, adica de 20 de ori mai putin decat valoarea pe care o avea in 1874, anul finalizarii constructiei.
Sursa: Catalin Vischi