Bucataria traditionala din Romania a fost promovata la Bruxelles, intr-un eveniment culinar de o inalta tinuta ce a avut loc vineri seara, intr-unul din elegantele saloanele clubului „Cercle Gaulois Artistique et Littéraire”, in organizarea Ambasadei Romaniei la Bruxelles, a clubului mentionat si a companiei European Artists Management.
„A fost un eveniment culinar deosebit, in care bucataria romaneasca a fost prezentata in combinatie cu cea belgiana, eveniment organizat de Ambasada Romaniei la Bruxelles, de ambasadorul Stefan Tinca si prim-colaboratorul acestuia, Olivia Toderean, in colaborare cu „Cercle Gaulois Artistique et Littéraire” si European Artists Management. Au fost prezenti circa 160 de invitati, membri ai clubului belgian si invitati ai Ambasadei Romane. Din partea romana, partea de preparate culinare a fost pregatita de maestri bucatari Mircea Groza si Horea Simon, alaturi de Teodora Pup, iar partea belgiana a fost reprezentata de Pierre Wynants (unul din cei mai cunoscuti bucatari belgieni, cu trei stele Michellin) si Hubert De Smedt”, a declarat sambata Mihaela Ganea, reprezentant al companiei European Artists Management.
Cei circa 160 de invitati – membri ai Guvernului, ambasadori, parlamentari, magistrati, profesori universitari, reprezentanti ai profesiilor liberale, oameni de afaceri, artisti si scriitori din Belgia, au putut degusta produse traditionale precum: zacusca cu hribi si ardei copti, salata de vinete, sturion la cuptor cu crusta din pudra de sfecla rosie sau budinca de taitei de casa cu branza de vaca si stafide, alaturi de un pahar de palinca de pere.
„S-a servit o „trilogie” de legume inspirata de toamna romaneasca: zacusca cu hribi si ardei copti, salata de vinete, fasole frecata cu ceapa caramelizata, germeni de varza si ulei de dovleac, alaturi de sturion la cuptor cu crusta din pudra de sfecla rosie, sturion afumat si caviar cu legume si un bors concentrat de peste. La desert am pregatit budinca de taitei de casa cu branza de vaca si stafide, marmelada de pere si cipsuri din pere de Badacin, alaturi de palinca de pere Aciu. Toate preparatele noastre au fost realizate cu produse din Romania”, a precizat maestru bucatar Mircea Groza.
Acesta a adaugat ca invitatii au fost intampinati la sosire cu o expozitie de produse traditionale romanesti: afumaturi, carnati, jambon, branzeturi, pastrama de curcan, rata si gasca, mesele avand fiecare o tematica reprezentand orase din Romania, precum Cluj-Napoca, Brasov, Sibiu, Zalau sau Focsani.
Bucatarii belgieni au preparat caprioara cu legume si ciuperci, inspirata de gusturile bucatariei imperiului Roman, cu ierburi de la Castrul Roman Porolissum, precum cimbrisor, sovarv, menta si busuiocul cerbilor.
„Cercle Gaulois Artistique et littéraire de Bruxelles” este un club elitist ce organizeaza concerte, expozitii si conferinte, inclusiv anumite manifestari ale artei culinare, conform principiului „produsele alimentare sunt un mijloc de guvernare”. Membri ai Guvernului belgian, ambasadori, parlamentari, magistrati, profesori universitari, reprezentanti ai profesiilor liberale, oameni de afaceri, artisti si scriitori se intalnesc zilnic pentru masa de pranz in inima Parcului Regal din Bruxelles, la „Cercle Royal Gaulois, Artistique et littéraire”. Originile clubului sunt in secolul XIX, actualul nume fiind dat in 1950, prin fuziunea „Cercle Artistique et littéraire de Bruxelles” ( 1847 ) si „Cercle Royal Gaulois” (1911).
Sursa: Agerpres