Romanii prefera mancarea gatita in casa, pe care o considera mai sanatoasa si mai sigura, dar si pentru ca gatitul este vazut ca o mostenire din familie, pe care multi romani o pastreaza pentru ca asa au fost obisnuiti inca din copilarie, arata un studiu. Conform studiului calitativ, realizat de Exact Cercetare si Consultanta in luna noiembrie, mancarea gatita in casa este perceputa ca fiind mai sanatoasa si mai sigura decat alte preparate, deoarece ingredientele sunt usor de controlat.
In plus, mancarea gatita este aleasa pentru gust si pentru ca este vazuta ca o mostenire din familie, ca un obicei pe care romanii il urmeaza pentru ca asa au fost obisnuiti inca din copilarie. Chiar daca mancarea gatita este considerata sanatoasa, trebuie subliniat ca este satioasa, condimentata si, mai ales, bogata in grasimi, afirma Denisa Iacoboaea, coordonatorul studiului.
Pranzul pare sa fie masa cea mai respectata a zilei, fiind asociat, de cei mai multi respondenti, cu o masa calda. Indiferent ca este vorba de mancare gatita in casa sau cumparata/ comandata, mancarea consumata in acest moment al zilei trebuie sa fie calda si satioasa, fiind pentru multi prima masa a zilei. Pranzul este vazut astfel si pentru ca exista o pauza in programul de lucru, pentru luarea acestei mese.
Pentru cina, moment asociat cu timpul dedicat familiei, se prefera o masa usoara, mai degraba o „gustare„. Insa lipsa timpului ii face pe respondenti sa isi incalce principiile, consumand la cina orice, fara a tine cont de restrictii. Studiul prezinta si felul in care romanii ar dori sa arate meniul lor zilnic.
Pentru micul dejun sunt mentionate alimentele bogate in nutrienti (calorii, proteine, carbohidrati), ce pot asigura energia pentru intreaga zi, iar pranzul ar trebui sa contina doua feluri de mancare: o ciorba/ supa si carne cu garnitura. La ultima masa a zilei, romanii vor o mancare slaba caloric, usor de digerat, pentru a nu avea efecte negative asupra organismului pe parcursul noptii (supa, lactate usoare, peste etc.).
Se constata insa in studiu si dorinta respondentilor de a include si alte alimente in actualul lor meniu sau de a le inlocui pe cele existente cu unele „mai sanatoase”, precum: alimente bio (fructe, legume proaspete, carne „de curte”), mai multa mancare gatita in casa, dulciuri sanatoase de casa. Cel mai des intalnite griji ale romanilor privind alimentatia sunt cele legate de cantitatea de E-uri/ conservanti din produse, numarul de calorii, cantitatea de zahar, hormonii de crestere si provenienta produselor.
Pentru romani, manacarea sanatoasa se traduce prin: fara zahar, fara grasimi, fara E-uri, neprocesat, natural, „din curtea taranilor”, verde, proaspat, curat, combinatii corecte, cumpatare, echilibru.
Studiul calitativ a fost realizat de Exact Cercetare si Consultanta prin intermediul a 16 interviuri in profunzime, cu participanti de ambele sexe, avand varste cuprinse intre 20 si 40 de ani. Analiza a fost realizata in intervalul 10 – 14 noiembrie 2014.
Sursa: Mediafax