Vezi VIDEO
Maramuresenii nu se lasa doborati cu una – cu doua de efectele crizei economice. Daniel Bujor din comuna Finteusu Mare este primul fermier roman care foloseste tehnologia de inmultire “in vitro” a afinului, perfectionata in 4 ani de colaborare cu Institutul de Cercetari Pomicole Cluj – Napoca. El a constatat ca arbustul de afin este foarte profitabil chiar si in vreme de criza. Pepiniera sa, intinsa pe cateva zeci de hectare atat in camp deschis, cat si in solarii, aprovizioneaza zeci de clienti cu material saditor. Anul acesta, in 2009, vanzarile au mers mai bine ca oricand, aproape ca s-au dublat. O posibila explicatie ar fi ca tot mai multi oameni de afaceri si-au orientat investitiile spre agricultura, iar in Transilvania si Moldova plantatiile de afin merg foarte bine.
Daniel Bujor a stat cativa ani in SUA, unde a lucrat in constructii si agricultura, iar cand s-a intors in Romania a adus cu sine nu doar spiritul american de invingator, ci si ideile si tehnologia de cultura intensiva. Asa a aparut ferma de afine de la Finteusu Mare, maramureseanul precizand ca s-a orientat spre aceasta cultura pentru ca este profitabila, iar in cazul acesteia nu a fost impusa o cota de productie de catre UE. In plus, Daniel Bujor a spus ca fructele sunt extrem de bogate in antioxidanti, cu un gust placut si cu o multime de utilizari. “Consumul acestora te mentine cu mintea proaspata si mereu tanar”, a spus el, prin urmare a plantat afini pe o suprafata de 30 de hectare de teren.
Investitorul este multumit de afacerea sa. ”Merge foarte bine. Exista si o explicatie, pentru ca oamenii de afacere, cei care detineau niste fonduri s-au orientat spre agricultura. Arbustii sunt foarte profitabili. Oamenii se intereseaza intai, pentru ca nu este de neglijat costul pentru intretinerea unei asemenea plantatii”, a spus Daniel Bujor, care a aratat ca vanzarile au mers neasteptat de bine in anul 2009 – desi este un an de criza.
Fermierul crede ca interesul se datoreaza si faptului ca materialul saditor poate fi procurat mai usor, chiar el furnizand unul de foarte buna calitate. De fapt, maramureseanul este rsponsabil de o premiera nationala, pentru ca inmulteste afinul prin metoda “in vitro”. ”In 2004 am inceput aceasta munca impreuna cu Institutul de Cercetari Pomicole din Cluj cu care colaboram de ani multi, iar rezultatele se vad”, a spus acesta.
Dr. Monica Marian din cadrul Universitatii de Nord Baia Mare a spus ca metoda presupune inmultirea pornind de la fragmente de planta, afinii iesind prima data in eprubeta. ”Se poate genera astfel o structura genetica omogena, similara cu planta mama. Pot fi create mii de plantea, toate sanatoase”, a explicat specialistul.
In afacerea pornita de Daniel Bujor s-a implicat si sotia acestuia, Cristina, care a spus ca se ocupa cu prioritate de intretinerea relatiilor cu clientii, pentru ca pana sa se hotarasca sa cumpere plantele de afin acestia pun diverseintrebari, se intereseaza de soiuri, de cheltuieli. ”Ne contacteaza pe internet, mai ales. Ne pun intrebari. Eu le raspund, iar dupa ce acumuleaza informatii si dupa ce se conving, incep sa cultive pe suprafete tot mai mari”, a spus Cristina Bujor.
Unul dintre cultivatori, care a plantat afini pe 50 de ari, a revenit la ferma din Finteusu Mare pentru a mai cumpara si alte plante. Sorin Pop a spus ca este convins ca afacerea ii va merge bine, pentru ca altfel nu investea. ”Eu am pe 50 de ari acum, dar sunt in studiu. Vreau sa pun vreo 5 hectare”, a declarat barbatul.
”Am in spate o bogata experienta in agricultura. In America am cultivat o multime de plante si am invatat cum sa gandesti pentru a fi profitabil. Este una sa faci agricultura pentru autoconsum si cu totul altceva sa faci o afacere in agricultura. In Romania lipsesc afacerile in agricultura de dimensiuni mici si medii care sa aplice tehnologii moderne”, a explicat Daniel Bujor, care nu si-a ascuns dezamagirea fata de ce se intampla la noi in tara.
Fermierul a spus, fara menajamente, ca este dezamagit de promisiunile celor care ne conduc si ca regreta faptul ca exista atatea scuze, dar fapte aproape deloc.
Sursa: Alexandru Pintea