Munca de zeci de ani a sotilor Biltiu va fi adusa in curand in fata baimarenilor, sub forma unei noi carti. Primul volum al cartii “Crucea in patrimoniul spiritual al judetului Maramures” a iesit de sub tipar si mai asteapta putin timp pentru a putea fi rasfoit de publicul larg. Cartea cuprinde 500 de poze si prezinta toate tipurile de cruci bisericesti si de familie.
Cele mai semnificative cruci au fost pozate si cuprinse intr-un volum care va fi lansat curand de Pamfil si Maria Biltiu. Din 2.000 de poze, autorii baimareni au selectat 500, cele mai reusite, pentru a scoate pe piata primul volum al cartii “Crucea in patrimoniul spiritual al judetului Maramures”.
“In primul volum, am cuprins toate tipurile de cruci bisericesti pe care eu le-am intalnit in timpul cercetarilor mele de 50 de ani. Azi, adunand doua-trei cruci, poimaine inca doua-trei, poimaine cinci si s-a adunat un tezaur de mii de cruci si, selectand materialul, a rezultat aceasta carte. Este extrem de frumoasa, pe care o facem cadou pentru toti bunii crestini, pentru preoti, pentru iubitorii acestui inestimabil tezaur care este arta populara religioasa”, a declarat Pamfil Biltiu, unul dintre autorii cartii.
Cartea se doreste a fi o trilogie. Astfel, in urmatoarele doua volume, sotii Biltiu doresc sa aduca in fata publicului iubitor de arta o selectie a pozelor cu troite, cruci de metal si piatra precum si cruci de lemn sau mortuare.
“Provin din bisericile vechi de lemn, unde s-au conservat dar, din pacate, au si disparut unele pe care, recercetandu-le, nu le-am mai aflat la locul lor. Le-am fotografiat cu aparat clasic si cand am vrut sa le fotografiez cu aparat digital nu mai erau acolo. Apoi, am descoperit crucile in colectii particulare, unele splendide. Dar si in poduri de casa abandonate”, a mai adaugat Pamfil Biltiu, unul dintre autorii cartii.
Potrivit lui Pamfil Biltiu, cartea este o premiera pentru ca, la ora actuala, de arta populara nu se mai ocupa aproape nimeni.
Sursa: Simona Vasiac