Vezi VIDEO
Cu trei lei in buzunar putem sa cumparam un pachet de biscuiti, o apa minerala sau… un volum de Eminescu. Cititul nu mai este in trend de multa vreme, astfel ca prin anticariate bate vantul, iar volumele, asezate ingrijit pe rafturi, aduna praf. Cartile se vand greu si la pret de nimic. Unii administratori, incercand sa faca fata crizei, ofera chiar si reduceri substantiale, astfel ca un roman de dragoste poate fi achizitionat pentru suma derizorie de un leu.
„Sunt zile in care nu ma cauta nimeni si mai vin doar impatimiti care cauta anumite titluri, pentru colectii, dar asa, pentru lectura, din ce in ce mai putini ma cauta”, a marturisit Viorel Coteti, administratorul unui anticariat din Baia Mare.
Boom-ul tehnologic reprezinta, cred anticarii, principala cauza a pierderii interesului pentru lectura, deoarece, inca din frageda pruncie, copiii au acces la internet, iar fascinatia cartilor ramane pentru ei un mister. „Care sa fie cauzele?… Net-ul, acesta ne duce cu totul spre a refuza lectura. Cei mai mici copii, inca de cand se nasc le trebuie tableta. Primul cuvant pe care il spun cei mici e mama, iar apoi tableta, iar pe aceasta si incep sa o foloseasca inca de la varste fragede”, crede Viorel Coteti.
Lumea nu sta la coada sa cumpere carti, ci mai degraba sa le vanda. Tot mai multi baimareni scapa de „balastul” cultural, facandu-si astfel curatenie in casa si merg la anticariate, in incercarea de a scoate si un mic profit. „Marea majoritate dintre domniile lor considera ca nu mai e la moda cartea, ca ocupa spatiu si e in plus. Avand in vedere noile tehnologii si metodele moderne de stocare a informatiei, lumea incearca sa scape de carti”, marturiseste, trist, anticarul.
Pe rafturile pline de carti putem gasi titluri celebre de beletristica, dar si carti de cultura generala, enciclopedii, volume de arta, istorie sau critica literara, dictionare, precum si un intreg „raion” destinat tehnicii. Lipsesc doar cumparatorii…
Sursa: Tania Purcaru