![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Nodul dacic, simbol al centrului, confundat in nenumarate randuri cu simbolul soarelui, este elementul scos din traditii si adus in actualitate de catre artistul Ioan Marchis. Cartea cu acelasi nume, „Nodul Dacic”, a fost lansata la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu”, alaturi de o alta carte cu legaturi in domeniul artei, „Calea Ratacita”, scrisa de Constantin Prut. Si legatura dintre cei doi autori este puternica. Constantin Prut este cel care l-a indrumat pe Ioan Marchis in realizarea acestui volum.
Ioan Marchis spune ca s-a oprit asupra studiului acestui simbol, nodul dacic, pentru ca este unul dintre cele mai frumoase si perfecte simboluri din univers. ”Uitat de mituri si iesit din religii in urma cu mii de ani”, semnul dainuie inca pe teritoriul Romaniei dar si in alte parti din Europa.
”Pentru ca acest arhetip clasic de care m-am ocupat eu in aceasta carte are o arie de raspandire cam pe fostul teritoriu al Imperiului odata dac, pe vremea lui Burebista. Nu este numai romanesc, se gaseste si in multe dintre tarile inconjuratoare ale Romaniei, dar pe aceeasi platforma dacica preistorica si istorica si de aceea i-am spus <<Nodul Dacic>> ” marturiseste Ioan Marchis, autorul cartii.
Si explicatiile continua: ”Eu am cautat sa identific anumite simboluri europene si nationale dupa aceea sa gasesc anumite articulatii intre simbolurile din epoca bronzului si din neolitic dar si din cea contemporana. De aceste articulatii, de acest mod de filosofare, de filosofia acestui simbol se ocupa cartea mea si de alte dovezi, demonstratii dar si de un mod de interpretare filosifica a acestui nod pentru a atrage atentia asupra lui, ca el sa ramana in traditie si sa fie conservat si chiar extins si produs”
Alaturi de „Nodul Dacic”, a fost lansata la Biblioteca Judeteana ”Petre Dulfu” din Baia Mare si cartea profesorului Constantin Prut, „Calea Ratacita” – o privire asupra artei populare romanesti. Asocierea nu este intamplatoare, cel din urma fiindu-i mentor si indrumator autorului maramuresean Ioan Marchis.
”Este cel care mi-a corectat de mai multe ori lucrarea, m-a pus sa mai scriu anumite capitole, mi-a urmarit si mi-a facut prefata si m-a si citat in cartea lui, <<Calea Ratacita>>, o carte reeditata, de o mare importanta pentru arhetipologia romaneasca, pentru simbolul acestor elemente arhaice de care noi ne ocupam,” ne-a declarat scriitorul Ioan Marchis.
Conf. univ. dr. Delia Suiogan confirma comuniunea dintre cele doua carti si dintre autorii acestora: ”Este foarte bine venita aceasta punere a prezentarii acestor carti sub acest semn pentru ca ambele vorbesc despre patrimoniul imaterial, facand trimitere la patrimoniul material. Oricum, cele doua forme de patrimoniu nu pot fi privite, nu pot fi interpretate, nu pot fi analizate decat impreuna.”
Legaturile dintre cele doua carti si faptul ca subiectele tratate vin din domeniul artei si al simbolurilor imateriale i-au facut pe organizatori sa desfasoare evenimentul si prin prisma „Zilei patrimoniului cultural imaterial”, sarbatorita in 17 octombrie.
Alaturi de cele doua carti, in holul bibliotecii au putut fi admirate lucrari ale mesterului Andrei Vanci, toate cuprinzand simbolul nodului dacic.
Sursa: Sonia Rajnita