Tara Chioarului este o zona renumita pentru traditia corala, numai in orasul Somcuta Mare functionand patru coruri. Cel mai cunoscut este corul din Finteusu Mare, infiintat in ziua Marii Uniri, 1 decembrie 1918. Anterior, Elie Pop, primul invatator din Somcuta Mare a infiintat, in 1889, „Reuniunile de cantari a plugarilor romani din Somcuta Mare” (corul „Glasul Chioarului” de azi), iar in 1933 a fost infiintat corul din Buciumi.
S-a ajuns ca in 1952, trei dintre corurile din zona (Finteusu Mare, Somcuta Mare, Valeni) sa formeze un singur cor, dirijat de Gheorghe Pop, care a participat la Festivalul Mondial al Tineretului Democrat, desfasurat in Bucuresti,, unde s-a clasat in primele sapte formatii.
Unele dintre coruri au disparut din peisajul cultural dar au reaparut dupa 1990, abordand insa atat un repertoriu laic cat si unul religios. Din aceasta categorie face parte si corul din Valenii Somcutei, al carui dirijor este Razvan Pasca, fostul participant la “Vocea Romaniei”. Sub conducerea sa, corul a obtinut locul I la primul festival coral la care a participat, Festivalul – Concurs National de Muzica Corala Religioasa Ortodoxa „Buna Vestire” 2014, organizat in comuna suceveana Fundu Moldovei.
Pana sa participe la alte festivaluri, corul din Valenii Somcutei continua seria schimburilor de experiente cu coruri din zona. Dupa ce in biserica din sat a cantat corul din Finteusu Mare, duminica, 26 octombrie, a fost randul corului din Tamaia sa dea raspunsurile in cadrul Sfintei Liturghii. “Suntem aici in schimb de experienta, i-am invitat noi pe ei prima data. Am raspuns si noi acum invitatiei lor”, ne-a spus Cosmin Lauran, dirijorul corului din Tamaia.
Si corul din Tamaia a fost infiintat la inceputul secolului trecut dar nu a mai avut activitate artistica de multa vreme, fiind reactivat abia acum trei ani, dupa cum spune dirijorul Cosmin Lauran. “Este un cor mixt, cantam pe patru voci. Este cor bisericesc dar avem si piese laice. Nu am participat la niciun festival si de aceea schimburile astea de experienta sunt foarte bune”, spune Cosmin Lauran.
Razvan Pasca, dirijorul valenasilor, spune ca aceste schimburi de experienta au si un rol de socializare. “Ne bucuram ca am creat o relatie de prietenie, inca exista entuziasm si emotii in coruri, care nici ele nu mai sunt cum au fost”, spune dirijorul corului din Valenii Somcutei. Razvan Pasca mai are un motiv de bucurie: in cor se inscriu multi tineri, acelasi lucru remarcandu-l insa si la alte coruri.
Coristii din Valeni au programata in luna decembrie participarea la un festival coral din Orastie, insa pana atunci se pare ca vor fi gazde pentru cateva coruri din zona. In acest an, tot in luna decembrie, va fi organizata in sat prima editie a unui festival coral de colinde.
Gheorghe Buda, viceprimarul orasului Somcuta Mare, membru al corului, spune ca este posibil ca acest festival sa aiba loc in 6 decembrie. “E sarbatoare, Sfantul Nicolae, si e sambata. Vom invita sase coruri la aceasta prima editie, cele patru din oras – Somcuta Mare, Buciumi, Finteusu Mare si noi – si corurile din Dumbravita si Farcasa. Data nu este sigura inca, vom discuta si vom stabili”, spune viceprimarul.
Festivalul va avea loc in sala Caminului Cultural din sat, unde in aceasta perioada se finalizeaza lucrarile de renovare. Pana la festivalul coral va fi rezolvata si problema incalzirii salii, promite viceprimarul.
Sursa: Ioan Buda Tetu