Istoricul, criticul si teoreticianul literar Paul Cornea este castigatorul Premiului National pentru literatura decernat de Uniunea Scriitorilor din Romania in cadrul Galei Premiilor USR, desfasurata in Aula Bibliotecii Centrale „Carol I”. Premiul a fost acordat de ministrul Culturii, Ionut Vulpescu. „Probabil din cauza varstei, dar si a indepartarii de vanitatile meseriei nu acord atentie premiilor literare”, a spus Paul Cornea, marturisind ca ar fi ipocrit daca nu ar spune ca nu si-a dorit inca din tinerete acest premiu, pe care nu-l mai astepta.
Criticul a recunoscut ca a avut colegi redutabili, precum Mircea Cartarescu si Nora Iuga, nominalizati la aceasta editie si a pledat pentru permanenta literaturii, ca singur „refugiu” intr-o lume bantuita de „crize”. De-a lungul anilor, acest premiu a revenit scriitorilor Constantin Toiu, Ileana Malancioiu, Livius Ciocarlie, Radu Cosasu, George Balaita, Dumitru Radu Popescu, Alexandru George, Norman Manea, Antoaneta Ralian.
Paul Cornea s-a nascut la 3 noiembrie 1923, in Bucuresti, unde a urmat studiile liceale si universitare. Este licentiat in litere si filosofie (1948). Din 1949 si-a inceput cariera didactica la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, unde obtine titlul de doctor in filologie (1971).
Paralel cu activitatea universitara, intre 1952 si 1964 a fost director general in Ministerul Culturii, a condus succesiv Directia Teatrelor si Institutiilor Muzicale, Directia Generala a Editurilor, Studioul Cinematografic Bucuresti, a fost cercetator in cadrul Institutului de Istorie si Teorie Literara ‘G. Calinescu”, ultima sa incadrare aici fiind aceea de sef de sector.
Dupa 1990 a fost secretar de stat in Ministerul Invatamantului (ianuarie-iunie 1990), sef de catedra si decan al Facultatii de Litere (1990-1996); Profesor emerit la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti.
Este unul dintre cei mai importanti interpreti ai fenomenului literar, autorul a numeroase lucrari in domenii precum teoria si istoria literaturii, critica literara, literatura comparata, specialist in perioada preromantismului romanesc si a romantismului.
Initiaza si conduce (din 1967) seria de ‘Documente si manuscrise literare’. A coordonat volumul ‘Reviste literare romanesti in secolul al XIX-lea’ si ‘Structuri tematice si retorico-stilistice in romantismul romanesc’ (1979) si a publicat antologii de texte (‘Gandirea romaneasca in epoca pasoptista’, I-II, 1969, in colab.; I. Heliade Radulescu interpretat de…, 1980).
Dintre volumele publicate mentionam: ‘Studii de literatura romana moderna’ (1962), ‘De la Alexandrescu la Eminescu’ (1966), ‘Originile romantismului romanesc’ (1972, reeditata in 2008), ‘Conceptul de istorie literara in cultura romaneasca’ (1978), ‘Regula jocului. Versantul colectiv al literaturii’ (1980), ‘Itinerar printre clasici’ (1984), ‘Introducere in teoria lecturii’ (1988) (trad. italiana, 1993), ‘Aproapele si departele’ (1990), ‘Semnele vremii’ (1995). Alte volume: ‘Introducere in teoria lecturii’ (1998), ‘Interpretare si rationalitate’ (2006).
Mai recent, in 2013, a aparut volumul „Ce a fost — cum a fost. Paul Cornea de vorba cu Daniel Cristea-Enache”.
A fost rasplatit cu Premiul ‘B.P. Hasdeu’ al Academiei (1972) si ‘Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti’ (1973). In 2009 a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor pe 2008, cu volumul ‘Delimitari si ipoteze. Comunicari si eseuri de teorie literara si studii culturale’, iar in 2011, a fost finalist pentru Opera Omnia, sectiunea literatura, in cadrul celei de-a X-a editii a Premiilor Prometheus.
Membru in Biroul executiv al Societatii de Stiinte Filologice din Romania, este, din 1990, vicepresedintele acesteia. Membru al Asociatiei Internationale de Literatura Comparata, din 1985 face parte din comitetul de coordonare, din 1991 din comitetul executiv, iar intre 1994 si 1997 indeplineste functia de vicepresedinte. De la fondarea ei in 1997, este presedintele Asociatiei de Literatura Comparata din Romania. A participat la numeroase congrese ale AILC (Bordeaux, Montreal, Budapesta, Innsbruck, New York, Paris, Munchen, Edmonton si Leiden), fiind ales si presedinte al comisiei de experti pentru organizarea congresului de la Pretoria (2000). A fost distins cu ‘Palmes Academiques”, cu gradul de ‘Officier” (1997).
A facut parte din Consiliul de conducere al Institutului Cultural Roman (2009-2012).
foto (c) revista22.co
Sursa: Agerpres